Νέα τραγωδία σε τροχαίο με μαθητές

Με τον τραγικότερο τρόπο επαναλαμβάνεται η ιστορία και επανέρχεται για πολλοστή φορά στο προσκήνιο το θέμα των επικίνδυνων σημείων των εθνικών οδών, και συγκεκριμένα - αυτή τη φορά - του πετάλου του Μαλιακού.
Επτά μαθητές νεκροί, 3 σοβαρά και 20 ελαφρά τραυματισμένοι είναι ο απολογισμός του τροχαίου, που ξαναζωντάνεψε σήμερα τον εφιάλτη των Τεμπών, το 2003. Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Υγείας, από τους συνολικά 37 επιβαίνοντες, 8 μαθητές και συνοδοί εισήχθησαν αμέσως στο χειρουργείο, μία μαθήτρια νοσηλεύεται στο «Γεώργιος Γεννηματάς», με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και άλλη μία στο νοσοκομείο της Λάρισας. Ένας από τους μαθητές νοσηλεύεται στην μονάδα εντατικής θεραπείας του ΚΑΤ και η κατάστασή του κρίνεται ικανοποιητική, ενώ σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, οι γιατροί δεν κατάφεραν νασυγκολλήσουν το χέρι του.
Οι σοροί θα μεταφερθούν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας.
Το δυστύχημα σημειώθηκε κοντά στο σημείο - καρμανιόλα, μεταξύ Αγίου Κωνσταντίνου και Καμένων Βούρλων, στο Ασπρονέρι, όταν λεωφορείο του ΚΤΕΛ συγκρούστηκε με νταλίκα, που ανήκει στην «Τζαμοτεχνική Κρήτης» και στη συνέχεια ανατράπηκε.
Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο αστυνομικός διευθυντής Φθιώτιδας, κ. Γαλανός, είπε ότι το τροχαίο προκλήθηκε μετά από πλευρική σύγκρουση του λεωφορείου με νταλίκα που μετέφερε τζάμια και κινείτο στο αντίθετο ρεύμα. «Αυτόπτες μάρτυρες είδαν λίγο πριν από τη σύγκρουση να βγαίνουν καπνοί από τις ρόδες της νταλίκας, γεγονός που μας κάνει να πιστεύουμε ότι έτρεχε με υπερβολική ταχύτητα» πρόσθεσε ο κ. Γαλανός.
Όπως είπε στο ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Φαρκαδώνας, Θανάσης Μεριβάκης, το λεωφορείο είχε ξεκινήσει από τη Φαρκαδώνα Τρικάλων με προορισμό την Αθήνα, μεταφέροντας 33 μαθητές λυκείου και 4 καθηγητές, προκειμένου οι μαθητές να παρακολουθήσουν τους Παραολυμπιακούς Αγώνες.
Επί τόπου έσπευσαν ασθενοφόρα και άνδρες της πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό μαθητών, καθώς και δύο σούπερ πούμα. Τρία νοσοκομεία στην Αθήνα τέθηκαν σε ετοιμότητα. Πλήρη ενημέρωση για το τροχαίο δυστήχημα και την άμεση αντίδραση του κρατικού μηχανισμού είχε ο πρωθυπουργός σε σύσκεψη στου Μαξίμου με τους υπουργούς, Δημόσιας Τάξης, Υγείας και Παιδείας, οι οποίοι με εντολή του κ. Καραμανλή μετέβησαν στον τόπο της τραγωδίας.
Κατόπιν εντολής του Γ. Παπανδρέου, στον τόπο της τραγωδίας μετέβη κλιμάκιο του Κινήματος, με επικεφαλής τον αρμόδιο συντονιστή Θανάση Τσούρα και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ των νομών Φθιώτιδας και Τρικάλων.
>Πένθος
Σε συλληπητήριο τηλεγράφημά του προς το δήμαρχο Φαρκαδώνας ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει: «Δεχθείτε την βαθύτατη οδύνη μου για το φοβερό δυστύχημα, στο οποίο έχασαν την ζωή τους παιδιά απο το δήμο σας, που ήσαν παιδιά όλων μας. Παρακαλώ να διαβιβάσετε την συντριβή και τα συλλυπητήρια όλων των Ελλήνων και μεταξύ αυτών και τα δικά μου στις οικογένειες που χτυπήθηκαν τόσο σκληρά».
Εξερχόμενη από το δημαρχιακό μέγαρο Φθιώτιδος, η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι το υπουργείο Παιδείας υπέστη βαρύτατο πλήγμα και στο μέλλον θα γίνεται ό,τι είναι δυνατόν, ώστε οι όποιες μετακινήσεις να γίνονται κάτω από δυνατές συνθήκες ασφαλείας. Η κα Γιαννάκου πρόσθεσε ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με την απαγόρευση των σχολικών εκδρομών.
Τα θερμά του συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ευχόμενος πλήρη και ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες μαθητές.
Σε ένδειξη πένθους τα σχολεία όλης της χώρας θα παραμείνουν κλειστά την Τετάρτη. Στη μνήμη των θυμάτων σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις θα τηρηθεί το απόγευμα ενός λεπτού σιγή, σύμφωνα με ανακοίνωση της «Αθήνα 2004», ενώ ο πρωθυπουργός δε θα παραστεί σήμερα στην απονομή μεταλλίων στο ΟΑΚΑ. Για αύριο Τρίτη, η οργανωτική επιτροπή ανακοίνωσε ότι ματαιώνεται όλο το καλλιτεχνικό μέρος της τελετής λήξης των Παραολυμπιακών Αγώνων.
Οι κηδείες των παιδιών θα γίνουν δημοσία δαπάνη.
Πηγή: skai.gr