ΕΛΛΑΔΑ


Από την Κινέτα ξεκίνησαν τα λάθη

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» η πραγματογνωμοσύνη για την φωτιά στην Κινέτα προκάλεσε τις προϋποθέσεις για την κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού, βάζοντας τις βάσεις για την τραγωδία στο Μάτι.

 
Από τη φωτιά της Κινέτας, που εκδηλώθηκε στις 12 το μεσημέρι της 23ης Ιουλίου 2018, ξεκίνησε η αλυσίδα των λαθών και παραλείψεων που οδήγησε στην τραγωδία με τους 102 νεκρούς στο Μάτι. Αυτό είναι, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Καθημερινής», το συμπέρασμα του πορίσματος που συνέταξε ο πραγματογνώμονας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών για την πυρκαγιά στην Κινέτα.

Το πολυσέλιδο έγγραφο βρίσκεται εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα στα χέρια των εισαγγελικών αρχών που, όπως και στην περίπτωση της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, διεξάγουν προκαταρκτική έρευνα για λάθη των αρμοδίων φορέων στην αντιμετώπιση της φωτιάς στην Κινέτα.

Η πραγματογνωμοσύνη για το Μάτι υπεβλήθη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών το περασμένο φθινόπωρο και αποτέλεσε τη βάση για την άσκηση ποινικών διώξεων εις βάρος στελεχών της Πυροσβεστικής και κυβερνητικών αξιωματούχων. Αντίστοιχη θα είναι η διαδικασία και στην περίπτωση της πυρκαγιάς της Κινέτας που, όπως φέρεται να επιβεβαιώνει το πόρισμα του πραγματογνώμονα, προκάλεσε τις προϋποθέσεις για την κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού, το μοιραίο απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018.

Η φωτιά στα Γεράνεια Ορη εκδηλώθηκε στις 12.03 μ.μ. Συνολικά 14 άτομα τραυματίστηκαν στις φλόγες, πάνω από 60.000 στρέμματα πυκνού πευκοδάσους έγιναν στάχτη, ενώ σε εκατοντάδες ανήλθαν οι παραθεριστικές κατοικίες που υπέστησαν ζημιές.

Η έρευνα του πραγματογνώμονα της εισαγγελίας, επιπυραγού Δημήτρη Λιότσιου, διαψεύδει το κυβερνητικό αφήγημα ότι η πυρκαγιά οφείλεται σε εμπρησμό. Και αυτό διότι προέκυψαν ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία ότι οφείλεται σε βραχυκύκλωμα σε κολόνα της ΔΕΗ.

Το ίδιο άλλωστε είχε νωρίτερα εντοπίσει και η έρευνα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού. Στη συνέντευξη Τύπου πάντως, την επομένη της πυρκαγιάς στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, είχαν παρουσιαστεί φωτογραφίες από δορυφόρους και σχεδιαγράμματα που, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, αποκάλυπταν οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού.

Δικαστικές πηγές επισημαίνουν ότι στο πόρισμά του ο πραγματογνώμονας επιρρίπτει ευθύνες για τους χειρισμούς του στον τότε γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη. Στη διάρκεια της πολύμηνης έρευνας αποκαλύφθηκε ότι ενώ η Περιφέρεια Αττικής είχε ζητήσει από τον κ. Καπάκη ήδη από την 23η Ιουλίου να κηρύξει τον νομό σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εκείνος απέφυγε να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία.

Αντ’ αυτού, με έγγραφό του που έφερε ημερομηνία 23 Ιουλίου 2018 αλλά εστάλη μέσω φαξ την 24η Ιουλίου, ο κ. Καπάκης έχρισε την Περιφέρεια Αττικής ως αρμόδια για την κήρυξη των περιοχών που είχαν πληγεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αξιολογώντας την τραγωδία ως τοπική, μικρής έντασης καταστροφή!

Τα εναέρια μέσα

Κατά πληροφορίες, ο πραγματογνώμονας εντοπίζει παραλείψεις και στην αξιοποίηση των εναερίων μέσων από την ηγεσία της Πυροσβεστικής. Από την έρευνά του φέρεται να προέκυψε ότι το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) της Πυροσβεστικής, που είναι αρμόδιο για τη διαχείριση των αεροσκαφών και ελικοπτέρων, δεν έδωσε έγκαιρα εντολή στην Πολεμική Αεροπορία να πραγματοποιήσει πτήσεις εναέριας επιτήρησης πάνω από την Αττική, όπως προβλέπεται τις ημέρες με υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς. Όταν κατέθεσε σχετικό αίτημα, οι καιρικές συνθήκες ήδη καθιστούσαν αδύνατη την απογείωση των αεροσκαφών.

Στελέχη της Πυροσβεστικής που ρωτήθηκαν σχετικά διευκρίνισαν στην «Κ» ότι οι πτήσεις εναέριας επιτήρησης (προβλέπονται τις ημέρες με πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς - κατηγορία κινδύνου 4) δίνουν τη δυνατότητα έγκαιρου εντοπισμού και άμεσης προσβολής της πυρκαγιάς, κάτι που δυστυχώς δεν συνέβη την 23η Ιουλίου 2018.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, μόνο ένα μονοκινητήριο αεροπλάνο από ιδιωτική αερολέσχη φέρεται να πραγματοποίησε πτήση επιτήρησης, χωρίς πάντως το πλήρωμά του να εντοπίσει και να ενημερώσει για την έναρξη της πυρκαγιάς στην Νταού Πεντέλης.

Στο πόρισμα επισημαίνεται ακόμα ότι η ηγεσία της Πυροσβεστικής δεν προχώρησε προληπτικά σε μετασταθμεύσεις πυροσβεστικών αεροσκαφών, παρότι ήδη από την παραμονή η ΕΜΥ είχε ενημερώσει για τις υψηλές θερμοκρασίες και τους ισχυρούς ανέμους που θα έπνεαν στην Αττική. Έτσι, όταν το απόγευμα της 23ης Ιουλίου τα αεροδρόμια έκλεισαν λόγω των ισχυρών ανέμων, τα πυροσβεστικά αεροσκάφη έμειναν καθηλωμένα στο έδαφος.

Πάντως, αντίθετα με την καθυστερημένη ανταπόκριση των επίγειων δυνάμεων στη φωτιά της Ανατολικής Αττικής, η κινητοποίηση των υδροφόρων της Πυροσβεστικής στο μέτωπο της Κινέτας κρίνεται ικανοποιητική. Αυτό επισημαίνεται στο πόρισμα που έχουν στα χέρια τους οι εισαγγελείς. Για την εκδήλωση της πυρκαγιάς το «199» ειδοποιήθηκε στις 12.03 μ.μ. και το πρώτο πυροσβεστικό όχημα έφτασε στο μέτωπο στις 12.10 μ.μ., δηλαδή μόλις επτά λεπτά αργότερα.

Αποτελεσματικά εφαρμόστηκαν και οι διαδικασίες εκκένωσης, κάτι που δυστυχώς δεν συνέβη στη φωτιά στο Μάτι. Από την πολύμηνη έρευνα φέρεται να προέκυψε ότι ο επικεφαλής αξιωματικός της Πυροσβεστικής στο μέτωπο της πυρκαγιάς έδωσε έγκαιρα εντολή στον δήμαρχο Μεγάρων να προχωρήσει στην εκκένωση των οικισμών που απειλούνταν από τις φλόγες. Πράγματι, κάτοικοι και παραθεριστές απομακρύνθηκαν έγκαιρα, πριν κινδυνεύσουν ή ακόμα χειρότερα πριν εγκλωβιστούν από τις φλόγες, όπως συνέβη στο μέτωπο της Ανατολικής Αττικής.

Πηγή: kathimerini.gr
 
Σε ύφεση η φωτιά στον Διόνυσο
Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά που εκδηλώθηκε το βράδυ της Παρασκευής σε δασική έκταση στη συμβολή των οδών...
24.08.2019, 00:10
Από Δευτέρα στη γραμμή Αλεξανδρούπολη - Σαμοθράκη το πλοίο «Άρτεμις»
Καθορίστηκαν από τον εταιρία Hellenic Seaways και εγκρίθηκαν από την Λιμενική Αρχή Αλεξανδρούπολης τα...
23.08.2019, 22:32
Ρέθυμνο: Την παρέσυρε θαλάσσιο ρεύμα και παραλίγο να βρεθεί Γαύδο! (pics)
Παρασύρθηκε από τα ρεύματα της θάλασσας στα νότια του Ρεθύμνου στην περιοχή του Πλακιά και μετά από έρευνες...
23.08.2019, 21:53
Ηράκλειο: Σύλληψη 4 ατόμων τη στιγμή αγοραπωλησίας ηρωίνης
Συνελήφθησαν, τέσσερα άτομα για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και όπλα στο Ηράκλειο, μετά από στοιχεία που...
23.08.2019, 21:07
Που αποδίδουν εμπειρογνώμονες την πτώση του μοιραίου ελικοπτέρου στον Πόρο
Συνεχίζονται πυρετωδώς οι έρευνες για την ανεύρεση του ουραίου τμήματος του μοιραίου ελικοπτέρου που...
23.08.2019, 20:31
Προφυλακιστέος ο 35χρονος κατηγορούμενος για τη δολοφονία Μακρή
Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε μετά την απολογία του στον ανακριτή ο 35χρονος που κατηγορείται ότι ο ίδιος...
23.08.2019, 20:22
Κτηνωδία στα Χανιά: Σκότωσαν γάτες και τις παρέταξαν στον δρόμο
Αποτροπιασμό προκαλεί η εικόνα που αντίκρισαν διερχόμενοι από δρόμο στο Ακρωτήρι Χανίων.
23.08.2019, 19:23
Ξηλώνεται το ΔΣ του ΔΕΔΔΗΕ μετά το δυστύχημα με ελικόπτερο στον Πόρο
Την παραίτηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΕΔΔΗΕ ζήτησε ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, μετά τις...
23.08.2019, 18:13
Έρχεται νομοσχέδιο για «ξεπάγωμα» των διπλωμάτων οδήγησης. Όλες οι αλλαγές
Έως την Τρίτη η κατάθεσή του στη Βουλή. Θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την Πέμπτη 29/8.
23.08.2019, 17:45
Γρεβενά: Την έναρξη εργασιών για φυσικό αέριο εγκαινίασε ο Καράογλου
Tην έναρξη εργασιών εγκατάστασης δικτύου Φυσικού αερίου στην Δεσκάτη Γρεβενών εγκαινίασε ο υφυπουργός...
23.08.2019, 16:45

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.