Ο Ρουβίκωνας πίσω από την επίθεση στο σπίτι του Πάιατ - Η δήλωση του πρέσβη

Καταδρομική επίθεση πραγματοποίησε λίγο μετά τις 4.00 τα ξημερώματα ο Ρουβίκωνας με στόχο την κατοικία του αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ στους Αμπελόκηπους, σε ένα από τα καλύτερα φυλασσόμενα σημεία της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα 10 ατόμων πλησίασε στην πρεσβευτική κατοικία με πέντε μηχανές και εκτόξευσε μπογιές και ένα καπνογόνο στην περίφραξη.

Η αστυνομία πραγματοποίησε ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών και στη συνέχεια προχώρησε σε εννέα προσαγωγές.

Ο Ρουβίκωνας, με ανάρτησή του ανέλαβε την ευθύνη για την καταδρομική επίθεση που έγινε τα ξημερώματα. Έδωσε στη δημοσιότητα και video από τη στιγμή της επίθεσης. Σύμφωνα με την ανάρτηση της αντιεξουσιαστικής ομάδας η επίθεση έγινε για τον Δημήτρη Κουφοντίνα. 




Εν τω μεταξύ, στόχος αγνώστων είχε γίνει πριν από περίπου τρεις μήνες η είσοδος του γκαράζ της αμερικανικής πρεσβείας ενώ το σπίτι του πρέσβη γίνεται στόχος επίθεσης για τρίτη φορά.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες καταδρομικές επιθέσεις έχουν πραγματοποιηθεί στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και στο Α.Τ. Καισαριανής.

«Αυτά πρέπει να σταματήσουν, οι μπογιές βέβαια είναι το λιγότερο αν και είναι σημειολογικό. Το πιο σημαντικό για εμάς είναι οι επιθέσεις που γίνονται εναντίον των αστυνομικών» τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν.Α. Αττικής Γ. Καλλιακμάνης.

Στην ευρύτερη περιοχή υπήρχαν πολλοί αστυνομικοί καθώς νωρίτερα είχαν σημειωθεί επεισόδια με αντιεξουσιαστές μετά την πορεία για τον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Η αντίδραση του αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ

«Παιδαριώδη βανδαλισμό» χαρακτήρισε σήμερα ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ την επίθεση που σημειώθηκε νωρίς το πρωί έξω από το σπίτι του που βρίσκεται δίπλα στην πρεσβεία των ΗΠΑ.

«Καλημέρα, σήμερα ξύπνησα με έναν παιδαριώδη βανδαλισμό έξω από το σπίτι μου και θα συνεχίσω να εργάζομαι με τις ελληνικές αρχές για να τιμωρηθούν οι ένοχοι σύμφωνα με τον νόμο. Η καταστροφή της ιδιοκτησίας δεν είναι ειρηνική διαμαρτυρία», έγραψε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης στο λογαριασμό του στο Twitter.

Καταδίκη από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

Την καταδίκη του «με τον εντονότερο τρόπο» εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών «για το σημερινό περιστατικό βανδαλισμού στην κατοικία του πρέσβη της φίλης χώρας, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».

«Πρόκειται για απαράδεκτη και ανεύθυνη ενέργεια, η οποία ωστόσο δεν θα πλήξει τη φιλία και την ολοένα διευρυνόμενη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας. Μια συνεργασία που βασίζεται σε κοινές αρχές κι αξίες, προς όφελος και των δύο λαών μας» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι «οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές προβαίνουν ήδη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου οι δράστες να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη».



Για το περιστατικό, όπως δήλωσαν διπλωματικές πηγές στο ΑΠΕ ΜΠΕ, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, στον οποίο εξέφρασε την συμπαράσταση της ελληνικής πλευράς και τον ενημέρωσε για όλες τις άμεσες ενέργειες στις οποίες προέβησαν οι ελληνικές Αρχές.

Η αντίδραση της ΝΔ για την επίθεση

«Επίθεση σε σπίτι πρέσβη. Νέα επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Καταδρομικές επιθέσεις του Ρουβίκωνα. Καμμένα αυτοκίνητα δημοσιογράφων. Γιάφκες στα Πανεπιστήμια. Πορείες συμπαράστασης στον Κουφοντίνα.

Θα σας το πούμε απλά κ. Τσίπρα: Η ανοχή είναι συνενοχή» τονίζει το Γραφείο Τύπου της ΝΔ αναφορικά με την επίθεση στο σπίτι του Αμερικανού πρέσβη.

Την καταδίκη του για το περιστατικό εξέφρασε και ο Γιώργος Κουμουτσάκος - τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ.

Αναφέρει ότι το Μάρτιο κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση διότι το φαινόμενο των βανδαλισμών και των επιθέσεων εναντίον πρεσβειών και πρεσβευτικών κατοικιών έχει γίνει φαινόμενο.

«Δυστυχώς στην Ελλάδα από το 2015 έως σήμερα έχουν γίνει 30 τέτοιες επιθέσεις- παγκόσμιο ρεκόρ. Καλέσαμε τότε την κυβέρνηση να κάνει ότι απαιτείται προκειμένου να μην επαναληφθούν αυτά τα φαινόμενα που αμαυρώνουν τη διεθνή εικόνα της χώρας.

Η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να απαντήσει. Η αναποτελεσματικότητα της οδηγεί στο να αναπαράγεται ένα φαινόμενο που είναι βλαπτικό για τη διεθνή εικόνα της χώρας και αυτό πρέπει να σταματήσει άμεσα», προσθέτει ο κ Κουμουτσάκος.

Την έντονη αντίδρασή του με αφορμή την επίθεση εξέφρασε και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος. Όπως έγραψε στο Twitter, «Καλημέρα, την ώρα που οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα σε όλα τα μέτωπα και ο Αμερικανός Πρέσβης μαζί με την ομογένεια και φιλέλληνες πολιτικούς στην Ουάσιγκτον κάνουν τα πάντα για να βοηθήσουν στην έξοδο από την κρίση, προβοκάτορες ανθέλληνες ασχημονούν. Οφείλουμε να αντιδράσουμε».
Πηγή: skai.gr