ΕΛΛΑΔΑ


Brain drain: Η ανοιχτή πληγή της Ελλάδας - Τι δηλώνουν οι «πρωταγωνιστές»

Το brain drain είναι από τις μεγαλύτερες πληγές της Ελλάδας. Περισσότεροι από 450 χιλιάδες Έλληνες, οι περισσότεροι εξ αυτών με άριστες σπουδές, έφυγαν τα τελευταία χρόνια από την χώρα αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό. Tι λένε οι ίδιοι για την επιλογή τους μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

 
Έφυγαν για το εξωτερικό, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη και μια αξιοπρεπή δουλειά. Εδώ και πολλά χρόνια τα καλύτερα μυαλά της χώρας φεύγουν. Είναι το λεγόμενο «brain drain» μια από τις μεγαλύτερες πληγές της Ελλάδας. Και ενώ οι απόδημοι νοσταλγούν την Ελλάδα, δυσκολεύονται να γυρίσουν, γιατί φοβούνται. 

Πρόκειται για περισσότερους από 450 χιλιάδες Έλληνες, οι περισσότεροι εξ αυτών με άριστες σπουδές, έφυγαν τα τελευταία χρόνια από την χώρα αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό. 

Είναι ενδεικτικό ότι σχεδόν έξι στους δέκα Έλληνες επιστήμονες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι αναφέρουν την ποιότητα ζωής και την νοσταλγία για την οικογένεια. Βάζουν όμως και προϋποθέσεις, που σχετίζονται με την αύξηση των αποδοχών τους και την εύρεση εργασίας στον τομέα της ειδίκευσης τους. 

Το πρώτο κύμα του brain drain έφυγε στην Ευρώπη, ακολούθησε στη Μέση Ανατολή, Αμερική και Αυστραλία και τώρα τελευταία υπάρχει μεγάλο κύμα προς την Αφρική. 

Θα επέστρεφα στην Ελλάδα αλλά...

Όλγα Σκουλέτη, Σύμβουλος εταιρειών για ανθρώπινο δυναμικό, Λονδίνο: 

Η Όλγα πρωτοπήγε στο Λονδίνο το 2009, έχουν περάσει δέκα χρόνια και η προοπτική της επιστροφής δεν μοιάζει και τόσο εφικτή. 

«Δεν νομίζω ότι κανείς δεν θέλει να γυρίσει. Μάλλον μην το γενικεύω, να μιλήσω για μένα. Και βέβαια είναι η απάντηση. Τώρα επαγγελματικά με φοβίζει πάρα πολύ η Ελλάδα. Με φοβίζει πολύ. Με φοβίζει. Γιατί ναι μεν η Ελλάδα με έκανε αυτό που είμαι σαν άνθρωπος, αλλά η Αγγλία με έκανε αυτό που είμαι σαν επαγγελματίας. Και η κουλτούρα της Ελλάδας η επαγγελματική είναι κάτι που με τρομάζει πάρα πολύ. Η υποστήριξη που έχω νιώσει εδώ. Το πόσο έχουν πιστέψει σε μένα, το πόσες ευκαιρίες μου έχουν δώσει και το πόσα πράγματα μου έχουν μάθει με τέτοια γενναιοδωρία, και το ξέρω ότι η λέξη γενναιοδωρία είναι κάτι που το ταυτίζουμε με τους Έλληνες». 

Αλίκη Φοινικοπούλου, Στέλεχος επιχείρησης στις Βρυξέλλες:

Η Αλίκη Φοινικοπούλου μεγάλωσε στο Βόλο, σπούδασε Νομική και έκανε μεταπτυχιακό στο Λονδίνο. Μετά από δέκα χρόνια στις Βρυξέλλες αναφέρει:

«Δεν φοβάμαι την Ελλάδα επαγγελματικά, διότι όταν κάποιος έχει φύγει από την χώρα του ψάχνοντας να βρει δουλειά σε κάποια άλλη χώρα., που δεν είναι η χώρα σου, δεν είναι η γλώσσα σου, σίγουρα έχεις μέσα σου αυτό που σε κάνει να θες να πάρεις την πρόκληση. Και για μένα ναι, το θεωρώ μια πρόκληση το να γυρίσει κάποιος να δουλέψει στην Ελλάδα, ειδικά κάποιος που δεν έχει δουλέψει πριν». 

Ελίζα Δερμιτζόγλου, Πολιτικός μηχανικός, Κολωνία:

«Μονίμως την ίδια συζήτηση μεταξύ μας οι Έλληνες… ‘’Θες να γυρίσεις στην Ελλάδα;’’  Όλοι θέλουν να γυρίσουν στην Ελλάδα, αλλά για παράδειγμα ένας γιατρός ο οποίος εδώ κερδίζει με πολλή δουλειά, δεν κάθονται και τους έρχονται τα λεφτά, κερδίζει 4.000, για ποιο λόγο να γυρίσει για 1.000 ευρώ και αν;» 

Μεγάλη δυσκολία εξεύρεσης στελεχών 

Οι Έλληνες... κυνηγοί κεφαλών αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλη δυσκολία σήμερα να εντοπίσουν στελέχη για συγκεκριμένους κλάδους στην ελληνική αγορά Και αυτό γιατί το πιο εξειδικευμένο προσωπικό και τα καλύτερα εκπαιδευμένα στελέχη έχουν αναζητήσει την τύχη τους στα ξένα. 

Πέγκυ Βελλιώτου, γενική διευθύντρια KPMG: 

«Έχουμε μεγάλο θέμα με developers, άρα με ό,τι έχει να κάνει γύρω από την τεχνολογία. Στελέχη τα οποία έχουν ενασχόληση στο Digital Marketing. Επίσης έχουν φύγει έξω. Γιατρούς. Ειδικότητες που αφορούν την αιματολογία, την ογκολογία… Οι άνθρωποι έχουν φύγει στο εξωτερικό και δύσκολα γυρνάνε. Είτε έχουν φύγει ως νοσοκομειακοί γιατροί είτε έχουν φύγει μέσω φαρμακευτικών εταιρειών».  

 
Ευρωπαϊκή Οδηγία: Τι αλλάζει για τα εργασιακά δικαιώματα των κούριερ
Ελάχιστα, πλην όμως ουσιώδη, ως πρώτο βήμα, δικαιώματα θα έχουν πλέον και βάσει ευρωπαϊκής νομοθεσίας, που...
19.04.2019, 09:33
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: 10 ερωτήσεις και απαντήσεις για τους κεραυνούς
Η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έδωσε στη δημοσιότητα δέκα ερωτήσεις και...
19.04.2019, 08:01
Στον ανακριτή οδηγείται σήμερα ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος
Ο γνωστός ποινικολόγος, που συνελήφθη χθες για την υπόθεση της μαφίας των φυλακών, αναμένεται να οδηγηθεί...
19.04.2019, 07:52
Επέστρεψε εκτάκτως στο λιμάνι της Σούδας το πλοίο Blue Galaxy
Ενώ το πλοίο βρισκόταν εν πλω, μισή ώρα περίπου μετά τον απόπλου ένας επιβάτης εκδήλωσε πρόβλημα υγείας.
19.04.2019, 03:28
Καλαμάτα: Μηχανήματα ασφαλείας από το αεροδρόμιο για την ομιλία Τσίπρα
Οι παρευρισκόμενοι χρειάστηκε να περάσουν από τα μηχανήματα ελέγχου του αεροδρομίου, πριν εισέλθουν στον...
19.04.2019, 02:34
Δύο συλλήψεις για ναρκωτικά στα Χανιά
Οι δύο συλληφθέντες είχαν στην κατοχή τους 7,7 κιλά χασίς σε συσκευασίες.
18.04.2019, 22:34
Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών: Η ποινική προδικασία είναι μυστική
Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΣΑ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του δεν επιζητεί καμία ευμενή μεταχείριση των...
18.04.2019, 21:14
(Μη) απονομή δικαιοσύνης στα όρια της αρνησιδικίας - Δηλώσεις στον ΣΚΑΪ
Οι δύο περιπτώσεις που παρουσιάζει ο ΣΚΑΪ είναι ενδεικτικές…
18.04.2019, 20:44
Αυξάνεται ο αριθμός των σοβαρών ρατσιστικών επιθέσεων στην Ελλάδα
Στην πλειονότητα των επιθέσεων το 2018 θύματα ήταν πρόσφυγες ή μετανάστες.
18.04.2019, 20:17
Συνάντηση Μπακογιάννη με τους ανθρώπους του περιοδικού ΣΧΕΔΙΑ
Ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι η Αθήνα πρέπει και θα γίνει μια πόλη που θα νοιάζεται για όλους.
18.04.2019, 20:07

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.
 

Άρθρα για:

περισσότερα »