Συνήγορος Καταναλωτή: Παράνομη η χρέωση της ΔΕΗ για έντυπο λογαριασμό

Παράνομη και αδιαφανή τιμολογιακή προσαρμογή χαρακτηρίζει ο Συνήγορος Καταναλωτή την επιβολή επιπρόσθετης χρέωσης στους καταναλωτές για έκδοση έντυπου λογαριασμού.

Σε επιστολή του προς την ΔΕΗ ο Συνήγορος Λευτέρης Ζαγορίτης επισημαίνει πως η έκδοση έγχαρτου λογαριασμού αποτελεί υποχρέωση του παρόχου βάσει νόμου. Συνεπώς, κάθε προσπάθεια μεταφοράς του κόστους στους καταναλωτές παραβιάζει «πολλαπλώς τη νομοθεσία για την προστασία του καταναλωτή» και «συνιστά αθέμιτη εμπορική πρακτική».

Ο Συνήγορος αναφέρει ότι τυχόν εκπτώσεις για όσους που δέχονται να λάβουν ηλεκτρονικά τον λογαριασμό τους αποτελεί κίνητρο για την μεταφορά σε αυτό το σύστημα.

Ξεκαθαρίζει όμως ότι πρακτική που προβλέπει έκπτωση για όσους λαμβάνουν μέσω email τον λογαριασμό και επιβάρυνση για αυτούς που λαμβάνουν έντυπο «μπορεί να θεμελιώσει άνιση μεταχείριση», καθότι όλοι δικαιούνται την έγχαρτη μορφή.

Ο κ. Ζαγορίτης τονίζει ακόμα πως το κόστος έκδοσης του λογαριασμού βαραίνει «σαφώς» τον προμηθευτή, ενώ εάν έπρεπε να χρεώνεται στον καταναλωτή θα έπρεπε να αναφέρεται ρητά στο Τιμολόγιο Προμήθειας.
Πηγή: skai.gr