Επισπεύδονται οι επαφές με τον Νίμιτς στη Νέα Υόρκη για την ΠΓΔΜ

Επισπεύδονται οι συναντήσεις μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ στη Νέα Υόρκη για την επίλυση του ονοματολογικού.

Ο έλληνας διαπραγματευτής Αδαμάντιος Βασιλάκης και ο σκοπιανός ομόλογός του Βάσκο Ναουμόφσκι θα συναντηθούν με τον διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς την ερχόμενη Τετάρτη 17 Ιανουαρίου, δηλαδή δύο ημέρες νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Η αλλαγή ημερομηνίας έγινε γνωστή μετά το γεύμα εργασίας που παρέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ Μπουγιάρ Οσμάνι.

Εξερχόμενος από το ΥΠΕΞ ο κ. Οσμάνι δήλωσε πως έχει το βλέμμα στραμμένο στον κ. Νίμιτς και στην πρόταση που θα κάνει, ενώ επισήμανε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να προχωρήσουν χωρίς καθυστερήσεις.

Εν των μεταξύ, σε κατηγορηματική διάψευση δημοσιεύματος αλβανικού ιστότοπου που υποστηρίζει ότι Αθήνα και Σκόπια έχουν καταλήξει σε συμφωνία για ονομασία «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας» προέβησαν διπλωματικές πηγές.

Εξέφρασαν εμμέσως πλην σαφώς αμφιβολίες για το κατά πόσον πρόκειται πράγματι για γνήσιο αλβανικό σάιτ ή εάν πρεσβεύει συμφέροντα στην εσωτερική μειονοτική κόντρα ανάμεσα σε Αλβανούς και Σλάβους στην ΠΓΔΜ.

Προσέθεσαν μάλιστα πως θεωρούν «εκ του πονηρού» ενέργεια την ανακίνηση του ονοματολογικού από μέσο ενημέρωσης με τέτοια χαρακτηριστικά.

Οι αξιωματούχοι πέταξαν το μπαλάκι για τη διαπραγμάτευση στα Σκόπια, σημειώνοντας ότι η Αθήνα δεν βιάζεται για επίλυση του ονοματολογικού ενώ αντίθετα η γειτονική χώρα «καίγεται» για λύση το ταχύτερο δυνατό ώστε να ενταχθεί στο NATO και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αν και καμία πλευρά δεν μιλά επίσημα για ονόματα τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος έχουν αποφύγει το τελευταίο 24ωρο να δεσμευθούν ως προς το αν ο προσδιορισμός στο νέο όνομα της ΠΓΔΜ θα είναι γεωγραφικός.

Για «διαπραγμάτευση εν κρυπτώ» και «θέατρο σκιών» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στους τομεάρχες του κόμματος.

Ανακοίνωση της Εκκλησίας της Ελλάδος αύριο Τετάρτη για το ζήτημα της ονομασίας, προανήγγειλε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης