Κλείσιμο

Βολές Αλιβιζάτου για πολιτικές ευθύνες στην άδεια Κουφοντίνα

Στη δίνη των σφοδρών αντιδράσεων που καταγράφηκαν τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χωράς για τη χορήγηση διήμερης άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα βρίσκεται η κυβέρνηση.

Ο Κουφοντίνας είναι προγραμματισμένο να επιστρέψει στις φυλακές Κορυδαλλού αύριο Σάββατο στις 12:00 το μεσημέρι.

Ωστόσο, έχει το δικαίωμα μετά από 60 ημέρες να ζητήσει νέα άδεια, και μάλιστα οι ημέρες που θα δικαιούται θα αυξάνονται με το πέρασμα του χρόνου.

Κριτική στην κυβέρνηση για την στρατηγική της να αρνείται ότι υπάρχει πολιτική ευθύνη στην άδεια Κουφοντίνα άσκησε, μέσω του ΣΚΑΪ, ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος, τονίζοντας παράλληλα πως υπάρχει θέμα και με τη σημερινή νομοθεσία.

Ο κ. Αλβιζάτος επισήμανε ότι εάν συμβεί οτιδήποτε κακό ή κατά την άδεια του Κουφοντίνα ή οποιουδήποτε άλλου κρατούμενου τότε την ευθύνη θα φέρει ξεκάθαρα ο υπουργός Δικαιοσύνης, και συνεπώς δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να αποδίδει την απόφαση αποκλειστικά στο συμβούλιο των φυλακών.

Τόνισε δε ότι ο σημερινός νόμος, τον οποίο απέδωσε στον πρώην υπουργό Νίκο Παρασκευόπουλο, έχει ένα μεγάλο κενό διότι δεν δίνει στον υπουργό δικαίωμα βέτο σε περιπτώσεις που τα συμβούλια φυλακών δώσουν άδεια σε κάποιον επικίνδυνο κρατούμενο.

Η παροχή άδειας στον Κουφοντίνα καταδικάστηκε από σχεδόν στο σύνολο του ελληνικού πολιτικού κόσμου και προκάλεσε σειρά διπλωματικών αντιδράσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία, πολίτες των οποίων έχουν δολοφονηθεί από την «17 Νοέμβρη».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε τον προβληματισμό του με την έξοδο του Κουφοντίνα από τη φυλακή, επισημαίνοντας ότι στο παρελθόν φυλακισμένα μέλη της 17Ν έχουν αξιοποιήσει άδειες για να ξεφύγουν – μία έμμεση αναφορά στον Χριστόδουλο Ξηρό.

Την έντονη ανησυχία της για την 48ωρη άδεια του αρχιεκτελεστή της 17Ν νωρίτερα η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα έπειτα από επικοινωνία που είχε ο ΣΚΑΪ με διπλωμάτες της. Είχε προηγηθεί ανάρτηση του πρέσβη Τζόφρι Πάιατ ότι η άδεια ατιμάζει τη μνήμη των θυμάτων.

Την «βαθιά απογοήτευσή»
της εξέφρασε η πρεσβευτής της Βρετανίας στην Ελλάδα, Κέιτ Σμιθ, προσθέτοντας ότι μοιράζεται τον πόνο των συγγενών των θυμάτων.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας άφησε αιχμές κατά της Αθήνας για «επίδειξη ανοχής» στον Δημήτρη Κουφοντίνα, τον αιμοσταγή τρομοκράτη όπως τον αποκαλεί, υπενθυμίζοντας τους τούρκους διπλωμάτες που έπεσαν θύματα της αιματηρής δράσης της 17 Νοέμβρη τη δεκαετία του ’90.
Πηγή: skai.gr