Πρώτη συνάντηση Κοτζιά με Τσαβούσογλου μετά το πραξικόπημα

Συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα έχει αύριο Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ, η συνάντηση θα είναι ανεπίσημη και λάβει χώρα στην Κρήτη, όπου ο κ. Κοτζιάς είχε καλέσει τον κ. Τσαβούσογλου προ μηνών.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση
των δύο υπουργών μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στη γείτονα χώρα, που οδήγησε οκτώ τούρκους αξιωματικούς να καταφύγουν στην Ελλάδα με ελικόπτερο και να ζητήσουν άσυλο.

 Η ελληνική διπλωματία παρακολουθεί επισταμένα τις εξελίξεις στην Τουρκία μετά τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου, με δεδομένο ότι μπορούν να επηρεάσουν ποικιλοτρόπως την κατάσταση στην ευρύτερη ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, από τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη μέχρι τις διαπραγματεύσεις στην Κύπρο για την επίλυση του Κυπριακού.

Η επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Κρήτη έρχεται ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι συνεντεύξεις των οκτώ τούρκων στρατιωτικών προκειμένου να αποσαφηνιστεί εάν δικαιούνται άσυλο στη χώρα μας. Η Άγκυρα έχει καταθέσει επίσημο αίτημα για την έκδοσή τους.

Πριν λίγες ημέρες εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», επτά ακόμα Τούρκοι, όχι όμως στρατιωτικοί, πέρασαν τα σύνορα με την Ελλάδα στις περιοχές της Αλεξανδρούπολης και της Ρόδου, και πιστεύεται ότι προτίθενται να ζητήσουν άσυλο στη χώρα μας,

Η συνάντηση Τσαβούσογλου-Κοτζιά συμπίπτει επίσης με έναν νέο επικείμενο γύρο επαφών ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία, οι σχέσεις των οποίων έχουν ψυχρανθεί απότομα μετά το πραξικόπημα, εγείροντας ερωτήματα για την ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας και τη βιωσιμότητα της συμφωνίας των δύο πλευρών για το προσφυγικό.

Δύο κρίσιμες επαφές θα λάβουν χώρα ανάμεσα στις 2 και στις 9 Σεπτεμβρίου, στη Μπρατισλάβα και την Άγκυρα.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης