Οργή δικαστικών και εισαγγελέων για τον Πολάκη: Συνταγματική ασέβεια

Για συνταγματική ασέβεια και νοοτροπίες και πρακτικές που δεν συνάδουν με τη θεμελιώδη αρχή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας κατηγορούν τον Παύλο Πολάκη οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί με κοινή τους ανακοίνωση.

«Κατά το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους η υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής συνέχεται κατ΄ ανάγκη με τον συνταγματικό έλεγχο και τον έλεγχο νομιμότητας, που είναι έργο της δικαστικής λειτουργίας» ξεκαθαρίζουν οι Ενώσεις των δικαστικών και των εισαγγελέων στην οργισμένη αντίδρασή τους.

Παράλληλα, προειδοποιούν τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας για τις νομικές συνέπειες των λεγομένων του, αναφέροντας ότι έχει «έλλειψη στοιχειώδους αντιλήψεως των συνεπειών τους».

Υπενθυμίζεται ότι
ο κ. Πολάκης ισχυρίστηκε ότι το παραδικαστικό κύκλωμα, στο οποίο είχε αναφερθεί παλιότερα, αποδεικνύεται επειδή δικαστής εξέδωσε προσωρινή απόφαση ανάκλησης απόφασης του υπουργείου Υγείας για τις ατομικές συμβάσεις καθαριότητας στα νοσοκομεία μέχρι την απόφανση του ΣτΕ. Ωστόσο, ο διευθυντής και ο υποδιευθυντής του νοσοκομείου Τρικάλων, συνελήφθησαν, επειδή αγνόησαν τη δικαστική απόφαση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, με ανάρτησή του στο Facebook, εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στο δικαστικό σώμα και την Αστυνομία, υποστηρίζοντας ότι στην προκειμένη περίπτωση οι αστυνομικοί έδρασαν ως το «μακρύ χέρι του εργολάβου καθαριότητας».

Διαμήνυσε δε, «προς πάσα κατεύθυνση» ότι η κυβερνητική πολιτική στο χώρο της Υγείας «θα εφαρμοστεί και θα γίνει ό,τι χρειαστεί νομοθετικά γι’ αυτό».

Να αφήσει τους θεσμούς να λειτουργήσουν μακριά από σκοπιμότητες καλούν την κυβέρνηση και οι αστυνομικοί, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για τις δηλώσεις του Παύλου Πολάκη εναντίον τους. 

Η ανακοίνωση δικαστών και εισαγγελέων αναλυτικά:

«Οι δηλώσεις και τοποθετήσεις του Yπουργού Πολάκη, με αφορμή την υπόθεση του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων, συνιστούν απαράδεκτη παρέμβαση σε υποθέσεις που αφορούν πολίτες και τον φυσικό δικαστή τους. Οι δηλώσεις και τοποθετήσεις αυτές εκτός του ότι μαρτυρούν έλλειψη στοιχειώδους αντιλήψεως των συνεπειών τους , είναι αντίθετες με το νομικό πολιτισμό μας, εκφράζουν απαξίωση στην ελληνική δικαιοσύνη και τις αποφάσεις της, αποκαλύπτουν για μια ακόμη φορά νοοτροπίες και πρακτικές που δεν συνάδουν με τη θεμελιώδη αρχή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, αυτή της διάκρισης των λειτουργιών σε δικαστική, νομοθετική, εκτελεστική, εγείρουν ζητήματα συνταγματικής ασέβειας στους θεσμούς και αγνοούν ότι, κατά το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους η υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής συνέχεται κατ΄ ανάγκη με τον συνταγματικό έλεγχο και τον έλεγχο νομιμότητας, που είναι έργο της δικαστικής λειτουργίας, η οποία αποτελεί αναγκαία συνιστώσα και αναπόσπαστο στοιχείο της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας σε όλες τις δημοκρατικές χώρες.

Οι Πρόεδροι των Ενώσεων

Χριστόφορος Σεβαστίδης Πρόεδρος Πρωτοδικών
Ευθύμιος Αντωνόπουλος Σύμβουλος του Σ.τ.Ε
Ειρήνη Γιανναδάκη Πρόεδρος Εφετών
Ασημίνα Σαντοριναίου Σύμβουλος Ε.Σ
Χρήστος Μητκίδης Σύμβουλος του Ν.Σ.Κ»


Πηγή: skai.gr