Αντιδράσεων συνέχεια για τις διαγραφές της ΕΣΗΕΑ

Συνεχίζεται το κύμα αντιδράσεων για τις διαγραφές του Γενικού Διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης του ΣΚΑΪ Σταμάτη Μαλέλη (18 μήνες), του Άρη Πορτοσάλτε (1 χρόνος διαγραφή) και του Νίκου Κονιτόπουλου (έξι μήνες) στις οποίες προχώρησε το Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ.

Σημειώνεται ότι έως τη 1 μμ η Ένωση δεν είχε κοινοποιήσει στην ιστοσελίδα της την επίμαχη απόφαση, και κατ’ επέκταση το σκεπτικό με το οποίο επέβαλε διαγραφές και επιπλήξεις μελών.

Την κατηγορηματική διαφωνία του για τις πειθαρχικές διώξεις, εκ μέρους της ΕΣΗΕΑ σε βάρος δημοσιογράφων διατύπωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος σε συνέντευξή του στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων.

«Δεν συμφωνώ με τις πειθαρχικές διώξεις των δημοσιογράφων. Σε καμία περίπτωση δεν συμφωνώ. Ειλικρινά σας λέω. Θυμάμαι το 1991 που είχαν φυλακιστεί επί κυβέρνησης Μητσοτάκη εφτά εκδότες εφημερίδων διότι ανήρτησαν μια προκήρυξη τρομοκρατικής οργάνωσης. Και τότε είχα διαφωνήσει . Το ίδιο κάνω και τώρα. Παρ' ότι που πιστεύω ότι πραγματικά κάποιοι δημοσιογράφοι πριν το προηγούμενο δημοψήφισμα του ΝΑΙ και του ΟΧΙ, προπαγάνδιζαν αναφανδόν υπέρ του ΝΑΙ, δεν νομίζω ότι κάποιο πειθαρχικό όργανο μπορεί να επιβάλλει πειθαρχικές κυρώσεις γι΄ αυτό. Προτιμώ να είναι μια πολιτεία ώριμη ώστε να επεξεργάζεται τα δεδομένα τα οποία προσλαμβάνει και από μόνη της να απομονώνει τέτοια φαινόμενα. Σε κάθε περίπτωση διαφωνώ με τις πειθαρχικές διώξεις δημοσιογράφων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η Ένωση Συντακτών, ο φυσικός υπερασπιστής και εγγυητής της ελευθερίας του Τύπου, αποβάλλει από τη δημοσιογραφική οικογένεια μέλη της για τις πολιτικές τους απόψεις. Δεν ενοχλήθηκε ποτέ όμως για τη ζούγκλα του κιτρινισμού. Δεν ενοχλήθηκε ποτέ για την καθημερινή προπαγάνδα που για χρόνια ασκούν οι διάφορες κίτρινες σχολές από ραδιόφωνο και τηλεόραση, σπέρνοντας το διχαστικό μισαλλόδοξο λόγο του εθνολαϊκισμού, σε πείσμα κάθε έννοιας ορθολογισμού. Δεν ενοχλήθηκε ποτέ από το χυδαίο λόγο των «εμπόρων» της χειραγώγησης της κοινής γνώμης. Δεν την απασχόλησαν ποτέ οι αποδεδειγμένα πληρωμένες πένες» σχολιάζει από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης.

«Η Ουγγαρία του Όρμπαν
και η Πολωνία του Κατσίνσκι δείχνουν πως η Ευρώπη των δικαιωμάτων και των ελευθεριών δεν εγγυάται τις βεβαιότητες του χθες. Και αν η σημερινή πλειοψηφία της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ είναι αρεστή και μικροπολιτικά εξυπηρετεί την κυβέρνηση, αύριο τα πράγματα μπορεί να μην είναι βολικά για τους διοικούντες την Ένωση αλλά και για τη δημοσιογραφία συνολικότερα» προσθέτει ο βουλευτής του Ποταμιού.
«Και μπορεί φαινομενικά να μην υπάρχει παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας, όμως η πλειοψηφία της διοίκησης λειτουργεί εξόφθαλμα ως το μακρύ της χέρι. Και οι λειτουργοί της δημοσιογραφίας, προασπιστές της ελευθεροτυπίας, δεν θα έπρεπε να ξεχνούν πως η διάκριση των εξουσιών είναι απαρέγκλιτος κανόνας της δημοκρατίας» προσθέτει ο κ. Δανέλλης.

«Ζηλεύω τους διαγραφέντες... Δεν θα ήθελα ποτέ να είμαι μέλος μια οργάνωσης στην οποία συμμετέχουν άνθρωποι σαν αυτοί που έβγαλαν την απόφαση του πειθαρχικού» επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο δημοσιογράφος της Καθημερινής Τάκης Θεοδωρόπουλος. 

«Δεν έγινα μέλος της Ένωσης όταν έμαθα ότι πρέπει να περάσω εξετάσεις τύπου: ‘πόσες είναι οι ακτίνες στον ήλιο της Βεργίνας’ (...) Ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι που βγάλανε την απόφαση; τους ξέρω; τον Πορτοσάλτε και τον Μαλέλη τους ξέρω από τη δουλειά τους» ανέφερε δε. 

Από την πλευρά του, ο δημοσιογράφος Γιώργος Ρωμαίος με επιστολή του προς την ΕΣΗΕΑ υπενθυμίζει τι έχει περάσει εδώ και 50 χρόνια που υπηρετεί το επάγγελμα ενώ δε παραλείπει να τονίσει πως, μια μικρή μειοψηφία ελλήνων δημοσιογράφων σε καθεστώς απόλυτης δημοκρατίας ακρωτηρίασαν τη δημοσιογραφική ελευθερία, υπηρετώντας κομματικές σκοπιμότητες.

«Και μια μικρή μειοψηφία ελλήνων δημοσιογράφων σε καθεστώς απόλυτης δημοκρατίας ακρωτηρίασαν τη δημοσιογραφική ελευθερία, υπηρετώντας κομματικές σκοπιμότητες. Διότι δεν εξηγείται διαφορετικά η επιλεκτική επιλογή δημοσιογράφων που υποστήριξαν το ΝΑΙ, ενώ υπάρχουν όχι και ολίγοι που τάχθηκαν υπέρ του ΟΧΙ ταυτιζόμενοι με την κυβέρνηση…» προσθέτει ο δημοσιογράφος.
Πηγή: skai.gr