Ξεκίνησε η επιχείρηση Ποσειδών – Τουρκία: Επέκταση της παρουσίας της Frontex

Για «επέκταση της παρουσίας της Frontex στο Αιγαίο» κάνουν λόγο σήμερα τα τουρκικά ΜΜΕ, με αφορμή την έναρξη της επιχείρησης ταχείας επέμβασης «Ποσειδών», στην οποία για πρώτη φορά μετέχουν και οι ομάδες RABIT (ομάδες ταχείας επέμβασης).

Η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη, από χθες Δευτέρα, στο Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο στον απόηχο των δηλώσεων του Μάνφρεντ Βέμπερ που έθεσε θέμα προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από τον χώρο του Σένγκεν.

Η επιχείρηση «Ποσειδών» έχει ως στόχο την αποτελεσματικότερη προστασία των εξωτερικών συνόρων και διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαρτίου. Στην επιχείρηση μετέχουν αξιωματούχοι της Frontex καθώς και αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, ενώ αναπτύχθηκαν 293 αξιωματικοί της Frontex.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης αναμένεται ότι θα μετάσχουν 520 αξιωματικοί, εμπειρογνώμονες και διερμηνείς, που θα ασχοληθούν με τις καταγραφές, τον έλεγχο όσων εισέρχονται στη χώρα, τη δακτυλοσκόπηση, τον εντοπισμό πλαστών εγγράφων, ενώ θα διεξάγονται και περιπολίες.

Η επιχείρηση διεξάγεται σε έξι νησιά. Στη Λέσβο, που δέχεται και τη μεγαλύτερη μεταναστευτική πίεση, θα τοποθετηθούν 272 αξιωματικοί, στη Χίο 94, στην Κω 45, στη Λέρο 30 και στη Σάμο 73. Επίσης, στο Καστελόριζο θα τοποθετηθεί πλωτό σκάφος. Στο πλαίσιο της επιχείρησης χρησιμοποιούνται 22 οχήματα από ελληνικής πλευράς, και 15 σκάφη από πλευράς Frontex.

Τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όσο και αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, έχουν δηλώσει ότι αναμένουν μεγαλύτερη υποστήριξη από την ΕΕ, με την Ελλάδα να επιθυμεί οι άνδρες της Frontex να φτάσουν 1.600 συνολικά.

Η ανάπτυξη στο πεδίο περισσότερων στελεχών της Frontex θα βοηθήσει στην επίσπευση των διαδικασιών καταγραφής και δακτυλοσκόπησης στα ελληνικά νησιά.

Η Αθήνα ασκεί έντονες πιέσεις στην Άγκυρα προκειμένου να δεχθεί την επιστροφή μεταναστών που προέρχονται κυρίως από χώρες της Βόρειας Αφρικής. Μέχρι πριν από τρεις ημέρες είχαν υποβληθεί τουλάχιστον 200 αιτήματα.

Σημειώνεται ότι η πολύ μεγάλη πλειονότητα των προσφύγων και των μεταναστών που κατευθύνθηκαν το 2015 προς την Ευρώπη -περισσότεροι από 821.000 σε ένα εκατομμύριο εισόδους- πέρασε από την Ελλάδα. Απ' αυτούς οι 816.000 έφθασαν δια θαλάσσης.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, σχεδόν 3.700 μετανάστες, οι περισσότεροι από τους οποίους προσπαθούσαν να διαφύγουν απο τις συγκρούσεις στη Συρία και αλλού, έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα ή αγνοείται η τύχη τους - περίπου 700 επιχειρώντας να διασχίσουν το Αιγαίο για να φθάσουν στην Ελλάδα και σχεδόν 3.000 στη Μεσόγειο κατευθυνόμενοι προς την Ιταλία.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr