Κλείσιμο

WSJ: Οι πρόσφυγες διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να μη μείνουν στις χώρες τους

Ο κίνδυνος θανάτων μεταξύ των προσφύγων και άλλων μεταναστών που εισέρχονται στην Ελλάδα δια θαλάσσης από την Τουρκία, η οποία αποτελεί βασική δίοδο στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη, αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά κατά τους επόμενους μήνες παρά την έλευση του χειμώνα αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Wall Street Journal επικαλούμενη έλληνες αξιωματούχους και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

«Οι Έλληνες αξιωματούχοι προετοιμάζονται για περισσότερους μετανάστες, οι περισσότεροι εξ αυτών πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει τη Συρία και το Αφγανιστάν λόγω των συγκρούσεων και της βίας, καθώς είναι απτόητοι από την επιδείνωση (του καιρού)» σχολιάζει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με τη WSJ, «πολλά από τα μετριοπαθή μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της προσφυγικής κρίσης δεν μπορεί να υλοποιηθεί εγκαίρως για να αποτρέψει την περαιτέρω αύξηση των θανάτων, αφήνοντας την Αθήνα να αντιμετωπίσει ένα αυξανόμενο πρόβλημα με περιορισμένους πόρους. «Τα μέτρα της ΕΕ περιλαμβάνουν περισσότερα χρήματα για τους γείτονες της Συρίας ώστε να συμβάλλουν στην εξεύρεση καταλυμάτων για τους πρόσφυγες της καθημαγμένης χώρας, καθώς και μεγαλύτερη χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις παροχής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών» σημειώνεται στο ρεπορτάζ.

Τουλάχιστον 17 πρόσφυγες πνίγηκαν την Κυριακή στο Αιγαίο, όταν η βάρκα τους βυθίστηκε κοντά στην Αλικαρνασσό στη νοτιοδυτική Τουρκία, σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να φθάσουν στο ελληνικό νησί της Κω, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu της Τουρκίας.

Στο νησί της Λέσβου, εκεί από όπου εισέρχονται οι μισοί από τους πρόσφυγες στο ελληνικό έδαφος, αξιωματούχοι αναφέρουν ότι χιλιάδες νέοι πρόσφυγες καταφθάνουν καθημερινά, με προοπτική η κατάσταση να μείνει απαράλλαχτη.

Ο αριθμός των νεκρών στην ανατολική Μεσόγειο έχει ήδη σημειώσει άνοδο. Περισσότεροι από 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα, το Σεπτέμβριο-τον φονικότερο μήνα των τελευταίων δύο ετών για τους πρόσφυγες που προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

«Είναι πολύ πιθανό να δούμε περισσότερους θανάτους», δήλωσε στη WSJ ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, επικεφαλής της ομάδας ανθρωπιστικής βοήθειας της Διεθνούς Επιτροπή Διάσωσης. «Πιστεύουμε ότι αυτό είναι ενδεικτικό του βαθμού της απελπισίας που επικρατεί στη Συρία» τονίζει
Πηγή: skai.gr