Προσπάθεια να μην παραστούν στη δίκη τα θύματα της εγκληματικής δράσης της ΧΑ

Συντονισμένη προσπάθεια να μην παραστούν τα θύματα της εγκληματικής δράσης του σκληρού πυρήνα της ΧΑ ως πολιτική αγωγή στη δίκη, διεκδικώντας τυπικά αποζημίωση για ψυχική οδύνη και ηθική βλάβη, δίνουν οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

Επικαλούμενοι νομικούς λόγους οι συνήγοροι υπεράσπισης επιχειρούν να αποσυνδέσουν τα εγκλήματα που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο με συγκεκριμένους κατηγορούμενους, κυρίως βουλευτές, και ζητούν θύματα όπως η οικογένεια του Παύλου Φύσσα η άλλα να μην παραστούν στη δίκη ως πολιτικώς ενάγοντες.

Ο βουλευτής της ΧΑ Μιχάλης Αρβανίτης, μιλώντας στο δικαστήριο επιχείρησε να προσδώσει πολιτική χροιά στις δικαστικές έρευνες που οδήγησαν την πολύκροτη υπόθεση στο εδώλιο, λέγοντας μεταξύ άλλων "ότι κατά την προδικασία υπήρξε πολιτική επιρροή καθώς είχε δοθεί εντολή για απόδοση συλλογικής ευθύνης και όχι εξατομίκευση των ευθυνών".

Κατά την ανάπτυξη των θέσεων συνηγόρων υπεράσπισης για αποβολή της πολιτικής αγωγής συγγενών του Παύλου Φύσσα, η μητέρα του, φώναξε "δολοφονία", όταν συνήγορος αναφέρθηκε με τον όρο "θάνατος" στο στυγερό έγκλημα σε βάρος του παιδιού της.

Λίγο νωρίτερα, ερρίφθη ο κύβος για διεξαγωγή της δίκης της ΧΑ, μέχρι νεωτέρας, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα φυλακών Κορυδαλλού, παρά τις έντονες αντιρρήσεις παραγόντων της δίκης, της δημοτικής αρχής του Κορυδαλλού και δημοσιογράφων.

Η πρόεδρος του Δικαστηρίου, όπως ανακοίνωσε στο δικαστήριο, υπέβαλε δύο αιτήσεις για μεταφορά της δίκης στο Εφετείο της Αθήνας, οι οποίες και απορρίφθηκαν από τη διοίκηση του Εφετείου. 

Η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτου κατά τη διάρκεια της πολυήμερης διακοπής της δίκης υπέβαλε τις αιτήσεις για αλλαγή του τόπου διεξαγωγής της, οι οποίες απορρίφθηκαν, ενώ παράλληλα υπέβαλε αίτημα στον αρχηγό της ελληνικής αστυνομίας για τη λήψη αυξημένων μέτρων ασφάλειας καθώς, όπως είπε, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στον ίδιο χώρο θα διεξάγεται και η δίκη των Πυρήνων της Φωτιάς.

Η Πρόεδρος δήλωσε σε όλους τους παράγοντες της δίκης την πρόθεση του δικαστηρίου η δίκη να συνεχιστεί απρόσκοπτα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και μέχρι το υπουργείο Δικαιοσύνης να κατασκευάσει αίθουσα για τη διεξαγωγή της στο χώρο του εφετείου της Αθήνας.

Σε ό,τι αφορά τα αιτήματα που είχαν υποβάλει κατηγορούμενοι βουλευτές για μεταβολή των περιοριστικών όρων που τους είχαν επιβληθεί η εισαγγελέας πρότεινε την απόρριψή τους για τυπικούς λόγους, καθώς όπως ανέφερε, τα σχετικά αιτήματα πρέπει να υποβληθούν στο συμβούλιο εφετών.

Όσον αφορά την παρουσία των συνηγόρων πολιτικής αγωγής σχετικά με τους συγγενείς του Παύλου Φύσσα, τη μητέρα του και την αδελφή του, το δικαστήριο επέτρεψε να δηλώσουν παράσταση πολιτικής αγωγής, δηλαδή να ζητήσουν συμβολική αποζημίωση για ψυχική οδύνη και ηθική βλάβη.

Η δίκη επαναλαμβάνεται σημερα μετά το πανδαιμόνιο που είχε δημιουργηθεί κατά την προηγούμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου στη δίκη της Χρυσής Αυγής, όταν κατηγορούμενοι για τη δίκη των Πυρήνων είχαν επιτεθεί στους δικαζόμενους μέλη και στελέχη της ΧΑ.

Και σήμερα ελάχιστοι από τους δικαζόμενους βουλευτές του κόμματος ήταν παρόντες, ενώ οι δικηγόροι υπεράσπισης που είχαν αποχωρήσει διαμαρτυρόμενοι και επικαλούμενοι λόγους ασφάλειας επανήλθαν στη διαδικασία.
Πηγή: Ιωάννα Μάνδρου