Κλείσιμο

Τα είδαμε Ι όλα και στην τελετή λήξης

Στο Ολυμπιακό Στάδιο υπήρξαν φανταχτερά πυροτεχνήματα και πολλά πλατιά χαμόγελα, όμοια με αυτά που «φορούσαν» όλοι πριν από 17 ημέρες στην Τελετή Έναρξης, συνοδευόμενα όμως από την ικανοποίηση της επιτυχίας των Αγώνων. Η πιο μεγάλη γιορτή της ανθρωπότητας, οι 28οι Ολυμπιακοί Αγώνες, αποτελούν -δυστυχώς- ήδη παρελθόν. Ο Ελληνισμός περίμενε 108 ολόκληρα χρόνια να τους καλωσορίσει και πάλι στο σπίτι αλλά, ως γνωστόν, όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν.
Κι αν στην Αθήνα δεν είδαμε έναν «Μίσα» να δακρύζει στο φινάλε όπως στην Τελετή Λήξης της Μόσχας το 1980, αντικρίσαμε πολλούς στα πρόσωπα των χιλιάδων θεατών που βρέθηκαν απόψε στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας για να... ξεπροβοδίσουν τους Αγώνες και να τους ευχηθούν καλό ταξίδι έως και το μακρινό Πεκίνο. Είδαμε πρόσωπα μελαγχολικά και νιώσαμε όλοι έναν «κόμπο» στο λαιμό αποχαιρετώντας, και πάλι αναγκαστικά όπως και το 1896, τους Ολυμπιακούς Αγώνες ανανεώνοντας το ραντεβού μας μαζί τους, ελπίζουμε όχι για το πολύ μακρινό μέλλον. Αλλωστε, ο -κατά γενική ομολογία- «έντιμος» βίος μας στη διάρκεια των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων, μας δίνει το δικαίωμα να ελπίζουμε πως θα τους καλωσορίσουμε και πάλι στο σπίτι μας...
Πάντως, παρά την γλυκόπικρη αυτή «γεύση», αποδείξαμε πως ξέρουμε και να αποχαιρετούμε τη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση του πλανήτη. Μετά την Τελετή Έναρξης και την διοργάνωση των Αγώνων, η Αθήνα «είπε» ένα μεγαλοπρεπές αντίο στο δικό της «παιδί» που συνεχίζει το ταξίδι του σε όλο τον κόσμο. Ο συνδυασμός του λαμπερού Αυγουστιάτικου φεγγαριού, του στεγάστρου-κοσμήματος του Σαντιάγκο Καλατράβα, των χρωμάτων, των μελωδιών και της έμπνευσης του Δημήτρη Παπαϊωάννου, συνέθεσε ένα λαμπερό υπερθέαμα που ταξίδεψε στα πέρατα της γης και διαφήμισε και πάλι την Αθήνα και την πατρίδα μας. Ένα θέαμα γεμάτο Ελλάδα και Ολυμπισμό. Ένα θέαμα γεμάτο ανθρώπους για τους ανθρώπους. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας τελείωσαν. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου ξεκίνησαν.
Η Τελετή Λήξης άρχισε, όπως και εκείνη της Έναρξης, με αντίστροφη μέτρηση κατά τη διάρκεια της οποίας το πλήθος μετρούσε ενώ οι φωτεινοί πίνακες πρόβαλλαν εικόνες από κερκίδες σε διάφορα αθλήματα και αγωνίσματα κατά τη διάρκεια των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων. Όταν η αντίστροφη μέτρηση έφτασε το «0», στις 21.17 λεπτά ώρα Ελλάδας, πυροτεχνήματα έκαναν τη νύχτα - μέρα πάνω από τον ουρανό του Ολυμπιακού Σταδίου και ακολούθως μπήκαν στο κέντρο του αγωνιστικού χώρου, στο οποίο βρισκόταν ένα χωράφι σταριού σε σχήμα σπείρας, οι γνωστοί μας τραγουδιστές, Χάρις Αλεξίου, Δήμητρα Γαλάνη, Μαρινέλλα, Γιώργος Νταλάρας και Γιάννης Πάριος κουνώντας λευκά μαντήλια. Στη συνέχεια ο Χρόνης Αηδονίδης καλωσόρισε όλο τον κόσμο μελωδικά ερμηνεύοντας το τραγούδι: «Φίλοι μ` καλώς ορίσατε». Την ίδια ώρα θεριστές με δρεπάνια διέσχιζαν το χωράφι με τα στάχια.
Μετά ήταν η σειρά των περιβόητων κουδουνάτων (σημ. Αρχαίο Διονυσιακό έθιμο. Οι κουδουνάτοι ξυπνούσαν με τον θόρυβο τη φύση και τρόμαζαν τα κακά πνεύματα) αλλά και των χορευτών του Τσέστου (σημ. Ανδρικός χορός του μικτού κυκλικού ζωναράδικου χορού της Βόρειας Ελλάδας) οι οποίοι ξεκίνησαν την συγκομιδή. Ακολούθως, νέοι με βακχικά στεφάνια έτρεξαν πάνω και γύρω από την εξέδρα φέρνοντας σταφύλια στη σκηνή υπό τους ήχους του «ξημερώνει και βραδιάζει». Μια μεγάλη παρέα συγκεντρώθηκε γύρω από 12 τραπέζια ενώ ένα πανί απλώθηκε στην άκρη της εξέδρας η οποία μετατράπηκε σε πατητήρι για να δημιουργηθεί κρασί. Στα τραπέζια ανέβηκαν 12 άνθρωποι οι οποίοι συμβόλιζαν έκαστος και ένα μήνα του χρόνου και μια ομάδα χορευτών Τσάμικου αποσπάστηκε από το πλήθος και σχημάτισε ένα ημικύκλιο στο κέντρο του χωραφιού όπου ερμήνευσαν τον Ηλιο.
Αμέσως μετά χορευτές του Τσακώνικου ξέφυγαν από το πλήθος και ερμήνευσαν ένα χορό σε 3 ελικοειδείς σχηματισμούς ενώ γυναίκες εισήλθαν στην εξέδρα. Τη... σκυτάλη πήραν 12 γαμήλιες πομπές που εμφανίστηκαν στον αγωνιστικό χώρο ενώ 4 άντρες κουβάλησαν τη νύφη πάνω σε μια καρέκλα ενώ τους ακολούθησε η γαμήλια σημαία και οι καλεσμένοι. Οι γαμπροί-μήνες περίμεναν τις νύφες ενώ η Δόμνα Σαμίου μαζί με μια γυναικεία χορωδία τραγούδησε το «Καλέ συ» την ώρα που μια σύγχρονη νύφη έτρεξε πάνω στην εξέδρα και συνάντησε τον γαμπρό. Οι καλεσμένοι πέταξαν ρύζι στο ζευγάρι του γάμου, η γιορτή του οποίου ξεκίνησε με τους ερμηνευτές να χορεύουν Καλαματιανό. Τα τραπέζια έγιναν βάρκες και τα τραπεζομάντιλα πανιά. Κάθε βάρκα, ανάμεσα στις οποίες χορευόταν ο Μπάλος (σημ. Χορός των νησιών του Αιγαίου), έπλευσε προς το κέντρο της θάλασσας ενώ ο Γιάννης Πάριος ερμήνευε το: «Καλέ συ Παναγιά μου». Κατόπιν ήταν η σειρά ενός χαοτικού-χιουμοριστικού συνόλου από σύγχρονους λουόμενους να εμφανιστεί στην εξέδρα αλλά και ένα φορτηγό με καρπούζια με σαφή πρόθεση την παραπομπή στην τσιγγάνικη κοινωνία της χώρας μας. Η Μαρινέλλα ερμήνευσε το «Αναψε το τσιγάρο», οι ερμηνευτές χόρεψαν τσιφτετέλι πάνω στα τραπέζια και μετά ήρθε η σειρά της Δήμητρας Γαλάνη να πει το «Μανούλα μου». Αγόρια έφτασαν αμέσως μετά στην εξέδρα και έστρωσαν σεντόνια με πρόσωπα γυναικών που λατρεύτηκαν στον ελληνικό κινηματογράφο.
Το... φεγγάρι μπήκε στο Στάδιο και πλησίασε την εξέδρα ενώ η Χάρις Αλεξίου προέτρεπε τους πάντες να πάνε μια βόλτα σ` αυτό τον ερωτικό και χιλιοτραγουδησμένο πλανήτη. Ένας γαλαξίας εμφανίστηκε την ώρα που αγόρια και κορίτσια (εραστές) συναντήθηκαν και έφυγαν. Φωτιές άναψαν γύρω από το χωράφι όπου τα παιδιά πηδούσαν από πάνω τους ενώ κατά μήκος της εξέδρας σχηματίστηκε μια κομπανία ρεμπέτικου. «Αγγελοι» κράτησαν γιρλάντες και ο Γιώργος Νταλάρας τραγούδησε το «Στου Θωμά». Ένας ποδηλάτης Τσολιάς κυκλοφόρησε ανάμεσα στις φωτιές καθώς οι ερμηνευτές τον ακολούθησαν. Οι ρεμπέτικες κομπανίες κατέβηκαν από την εξέδρα μεταφέροντας τις γιρλάντες τους, χορευτές από την Κρήτη συνοδευόμενοι από λύρες και λαούτα χόρεψαν τον Μαλεβιζιώτη περιμετρικά της σπείρας. Χορευτές του Πυρρίχιου (Σέρρας) εμφανίστηκαν στην εξέδρα χορεύοντας σε μια μεγάλη ευθεία καθώς οι θεριστές μάζεψαν τα στάχια σε δεμάτια.
Ο Γιώργος Ντάλαρας πήρε και πάλι μικρόφωνο τραγουδώντας έναν αμανέ την ώρα που μια ομάδα προσφύγων έκανε την εμφάνισή της. Ακολούθησε ένα εκπληκτικό κράμα των μεγάλων φωνών του ελληνικού πενταγράμμου καθώς αρχικά η Χάρις Αλεξίου και αμέσως μετά όλοι οι άλλοι είπαν με τον Γιώργο Νταλάρα το «Μάνα μου Ελλάς». Ο «Ζορμπάς» συνέχισε το πρόγραμμα ενώ τουρίστες ανέβηκαν στην εξέδρα για να φωτογραφήσουν τη γιορτή. Απαντες λικνίστηκαν στους ρυθμούς του πασίγνωστου ελληνικού ακούσματος και σχημάτισαν τους πέντε Ολυμπιακούς Κύκλους.
Μετά ήρθε η μεγάλη ώρα για τους νικητές του μαραθωνίου δρόμου οι οποίοι τερμάτισαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Και η μεγάλη ώρα ήταν η απονομή των μεταλλίων τους. Οι τρεις νικητές ανέβηκαν στο βάθρο, πήραν τα μετάλλιά τους και γνώρισαν πραγματική αποθέωση. Βέβαια, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας δεν απολαύσαμε μόνο αυτούς τους τρεις αθλητές αλλά συνολικά 10.500 οι οποίοι παρήλασαν και επίσης αποθεώθηκαν αφού προηγουμένως είχαν εισέλθει στο γήπεδο οι σημαίες κάθε χώρας. Μια ομάδα κρουστών έπαιξε κατά τη διάρκεια της σκηνής με όργανα αποτελούμενα από μέρη αθλητικού εξοπλισμού ενώ μία ακόμη σειρά πυροτεχνημάτων φώτισε τον ουρανό. Ταυτόχρονα οι οθόνες πρόβαλλαν μεγάλες στιγμές των Αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Αφού τέλειωσε η παρέλαση των αθλητών, η Πρόεδρος της «Αθήνα 2004», Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη και ο Πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, μπήκαν στο Στάδιο και εκφώνησαν τις ομιλίες τους.
Στην ομιλία της, η κ. Αγγελοπούλου ευχαρίστησε κυρίως όλους όσοι βοήθησαν στην άρτια διοργάνωση των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και τους ξένους αθλητές οι οποίοι ήρθαν στην Αθήνα και έδωσαν τον καλύτερό τους αυτό για να διεκδικήσουν την διάκριση.
>
Αναλυτικά η ομιλία της κ. Αγγελοπούλου:

«Καλησπέρα σας!
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες επέστρεψαν στην πατρίδα τους και δείξαμε σε ολόκληρο τον κόσμο τα επιτεύγματα για τα οποία είμαστε ικανοί εμείς οι Έλληνες.
Μετά από ένα ταξίδι που διήρκεσε επτά χρόνια, θέλω να ευχαριστήσω την Ολυμπιακή Οικογένεια και την οικογένειά μου, τους Προέδρους Ρογκ και Σάμαρανκ, τον Πρωθυπουργό κύριο Κώστα Καραμανλή και τον πρώην Πρωθυπουργό κύριο Κώστα Σημίτη, τους εργαζόμενους της ΑΘΗΝΑ 2004, τους εκπληκτικούς εθελοντές μας και τα εκατομμύρια των Ελλήνων που έκαναν το όνειρο της επιστροφής των Αγώνων, μια μαγευτική πραγματικότητα.
Ζήσαμε 17 μοναδικές ημέρες!
Όταν όλος ο κόσμος είδε τις εντυπωσιακές μας εγκαταστάσεις, την άψογη επιχειρησιακή λειτουργία μας, όλα αυτά τα σύγχρονα επιτεύγματα στην πιο ιστορική σκηνή, όλος ο κόσμος ανακάλυψε μια Νέα Ελλάδα.
Αυτοί οι Αγώνες έσπασαν πολλά ρεκόρ.
Οι περισσότεροι αθλητές στην ιστορία. Οι περισσότερες αθλήτριες στην ιστορία. Οι περισσότερες εθνικές αποστολές στην ιστορία. Η πρώτη παγκόσμια λαμπαδηδρομία. Για πρώτη φορά, γυναίκες αγωνίσθηκαν στην Ολυμπία. Ασφαλείς Αγώνες, σε ένα περιβάλλον γιορτής και χαράς.
Η Αθήνα ήταν εξαιρετική για τους αθλητές και η Ελλάδα εξαιρετική για τους Αγώνες.
Ρωτώ τους επισκέπτες μας: περάσατε ωραία στην Ελλάδα; Ηταν χαρά μας που σας είχαμε μαζί μας, κρατήσατε τις σημαίες σας, σηκωθήκατε για κάθε εθνικό ύμνο, χορέψατε στο ρυθμό της μουσικής μας, σας ακούσαμε να λέτε τις πρώτες σας λέξεις στα ελληνικά.
Σε σας απευθύνουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ.
Ας ευχαριστήσουμε τους αθλητές - ήρθατε για να νικήσετε, συμμετείχατε στους Αγώνες στην Ελλάδα και φεύγετε από την Αθήνα ως φίλοι μας. Όταν ξεπερνούσατε τους εαυτούς σας σε κάθε αγώνα, με πάθος και ακρίβεια, γεμίζατε τις καρδιές μας με χαρά. Όταν δακρύζατε στο βάθρο των νικητών, δακρύζαμε μαζί σας. Χάρη σε σας, οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν πηγή έμπνευσης και ελπίδας για ολόκληρη των ανθρωπότητα.
Αθλητές του κόσμου - ευχαριστούμε! Έλληνες αθλητές, σας ευχαριστούμε για τις μαγικές στιγμές που μας χαρίσατε.
Συγχαρητήρια!
Υπάρχει όμως ένα ακόμη χρυσό μετάλλιο που απονέμεται σήμερα το βράδυ. Και αυτό ανήκει σε όλους τους Έλληνες. Γιατί για 17 ημέρες, όλοι εκπροσωπήσαμε την Ελλάδα,

άλλοι στο στίβο, στις πισίνες, και στη θάλασσα,
άλλοι στις πύλες εισόδου και στις Ολυμπιακές Λωρίδες,
άλλοι στο παρκέ και στα ταπί,
άλλοι στις κερκίδες των σταδίων,
άλλοι στο Θησείο και την Πλάκα και άλλοι στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Βόλο και το Ηράκλειο,
άλλοι στους βατήρες και τους κρίκους και άλλοι στα Κέντρα Τύπου και το Ολυμπιακό Χωριό.

Μαζί διηγηθήκαμε μια πανέμορφη ιστορία - που συνέδεσε τους Αγώνες με την ιστορία τους και ανάδειξε μια νέα Ελλάδα σε ολόκληρο τον κόσμο.
Μια Ελλάδα - που όπως και οι εκπληκτικοί αθλητές μας - ξέρει να δίνει μάχες και να τις κερδίζει.
Απόψε, και αφού σβήσουν τα φώτα στα στάδια, ας κρατήσουμε τη Φλόγα για δημιουργία, προσπάθεια και νίκη, ζωντανή μέσα στη καρδιά μας.
Αγαπητοί Φίλοι,
Κοιτάξτε αυτό το Στάδιο, κοιτάξτε γύρω σας, και νιώστε αυτή τη στιγμή. Ναι, η Φλόγα θα σβήσει απόψε, αλλά όταν θα ανάψει ο βωμός στο Πεκίνο, η Φλόγα θα καίει πιο δυνατά και πιο λαμπερά χάρη στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.
Καλή αντάμωση» !
>Ακολούθως, η κ. Αγγελοπούλου έδωσε τον λόγο στον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ:

"Αγαπητοί Έλληνες φίλοι. Κερδίσατε! Πετύχατε με λαμπρότητα στο δύσκολο στόχο της διοργάνωσης των Αγώνων. Ένα θερμό ευχαριστώ στην Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη που καθοδήγησε με ενθουσιασμό και εξαιρετική ικανότητα και χάρισμα την Αθήνα. Ευχαριστώ και τις ελληνικές αρχές που μεταμόρφωσαν την Αθήνα και οικοδόμησαν μια εκπληκτική πολεοδομική και αθλητική κληρονομιά. Ευχαριστώ όσους υποστήριξαν τους Αγώνες και περισσότερο τους καταπληκτικούς εθελοντές με τις ικανότητες και την ευγένειά τους. Αυτοί οι Αγώνες διεξήχθησαν σε πνεύμα Ειρήνης. Σε αυτούς τους Αγώνες ήταν εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξουν φαινόμενα εξαπάτησης ενώ οι «καθαροί» αθλητές προστατεύτηκαν καλύτερα. Σ` αυτούς τους Αγώνες εσείς οι αθλητές αγγίξατε τις καρδιές μας με τις επιδόσεις, τις χαρές και τα δάκρυά σας. Αυτοί οι αγώνες ήταν αξέχαστοι, ονειρεμένοι Αγώνες. Αθλητές, είστε πλέον πρότυπα. Όταν επιστρέψετε στο σπίτι σας διαφημίστε το νόημα και το σεβασμό των Αγώνων στους άλλους και πάνω από όλα τον καθαρό αθλητισμό. Ανταποδώστε στον αθλητισμό αυτά που σας έδωσε. Σύμφωνα με την παράδοση, κηρύσσω τη λήξη των Αγώνων της 28ης Ολυμπιάδας και καλώ τη νεολαία του κόσμου να συγκεντρωθεί σε τέσσερα χρόνια στο Πεκίνο και να για γιορτάσει τους 29ους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ευχαριστούμε, Αθήνα. Ευχαριστούμε Ελλάδα».
>Επόμενο ραντεβού - Πεκίνο

Μετά ανέβηκαν στη σκηνή οι Δήμαρχοι Αθηναίων και Πεκίνου για να γίνει κατά σειρά η έπαρση της ελληνικής και της κινεζικής σημαίας με τη «συνοδεία» των Εθνικών ύμνων της Ελλάδας και της Κίνας. Οι δύο Δήμαρχοι κατευθύνθηκαν στη σκηνή περνώντας ανάμεσα από τους αθλητές. Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, που κρατούσε την Ολυμπιακή Σημαία την παρέδωσε στον Πρόεδρο της ΔΟΕ, Ζακ Ρόγκ, από τον οποίο την παρέλαβε ο Δήμαρχος του Πεκίνου, Ουάνγκ Κισάν και αμέσως μετά ο Βέλγος «αθάνατος» κήρυξε τη λήξη των Αγώνων.
Η αντίστροφη μέτρηση για τους 29ους Ολυμπιακούς Αγώνες είχε μόλις ξεκινήσει. Από τους φωτεινούς πίνακες προβάλλονταν εικόνες από την προετοιμασία του Πεκίνου για τη μεγάλη αθλητική γιορτή που θα φιλοξενήσει σε τέσσερα χρόνια. Κατόπιν 28 ξυλοπόδαροι με φανάρια στα χέρια εισέρχονται μπήκαν από τις πύλες 1 και 3 ενώ 14 νεαρές γυναίκες με παραδοσιακά όργανα εμφανίστηκαν ανάμεσα στους αθλητές και έφτασαν στην κεντρική σκηνή όπου χόρεψαν και έπαιξαν τα παραδοσιακά τους όργανα. Η κορυφαία του χορού χόρεψε τον παραδοσιακό κινέζικο χορό κόκκινων λάβαρων ενώ η Huang Doudou μαζί με άλλους 8 παρουσίασαν ένα κλασικό κινέζικο χορό με τη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής. Μια ομάδα παιδιών παρουσίασαν την Όπερα του Πεκίνου στην κεντρική σκηνή καθώς ένα κορίτσι εμφανίστηκε στη σκηνή που έχει το σχήμα ενός φαναριού κρατώντας ένα κόκκινο φανάρι και τραγουδώντας το «Γιασεμί» το οποίο είναι ένα διάσημο παραδοσιακό τραγούδι της Κίνας. Με την ολοκλήρωσή του δύο μεγάλα πανό με το μήνυμα του καλωσορίσματος ξετυλίχθηκαν στην κερκίδα.
>Η φλόγα που φώτισε την Αθήνα και τον κόσμο

Μετά έγινε η υποστολή της Ολυμπιακής σημαίας υπό τους ήχους του Ολυμπιακού Ύμνου, την οποία και παρέλαβαν 8 εθελοντές και αφού έκαναν τον γύρω του Σταδίου εξήλθαν από την πύλη 2. Η τελετή είχε φτάσει στην κορύφωσή της. Ο βωμός άρχισε να χαμηλώνει. Ένας αθλητής και ένα παιδί που κρατούσε ένα φανάρι σε σχήμα σπόρου, εμφανίστηκαν στην κορυφή της σκάλας του βωμού. Ο αθλητής άναψε το φανάρι του παιδιού από την Ολυμπιακή Φλόγα και μαζί κατέβηκαν τη σκάλα. Αμέσως έτρεξαν κοντά τους άλλα παιδιά με ίδια φανάρια και τα άναψαν από το φανάρι του πρώτου παιδιού. Τα παιδιά μοίρασαν τη φλόγα στους αθλητές οι οποίοι με τη σειρά τους άναψαν τα φωτεινά τους μενταγιόν που είχαν φορέσει πάνω από τις καρδιές τους και απ` αυτούς μεταδόθηκε στο κοινό δημιουργώντας ένα καταπληκτικό θέαμα. Ο βωμός επανήλθε στην κάθετη θέση του ενώ η Φλόγα ελαττώθηκε. Το παιδί στράφηκε προς τον βωμό και με ένα φύσημα την έσβησε.
Τα βλέμματα στράφηκαν προς την κεντρική σκηνή όπου άναψε μια φωτεινή γραμμή κάτω από τα πόδια των Ελλήνων ερμηνευτών. Η αρχή της συναυλίας και του... τέλους των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων μόλις είχε ξεκινήσει. Μία ακόμη σειρά πυροτεχνημάτων έλαμψε στον ουρανό προς τον οποίο πέταξαν ταυτόχρονα 70 χαρταετοί και 100.000 μπαλόνια.
>Μουσικό φινάλε

Στο τελευταίο μέρος της Τελετής Λήξης το κοινό και οι εκατομμύρια τηλεθεατές ανά τον πλανήτη είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα καταπληκτικό μουσικό ψηφιδωτό από μέρος της ελίτ των Ελλήνων ερμηνευτών. Τραγούδησαν ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, η Αννα Βίσση, η Αλκηστις Πρωτοψάλτη, ο Αντώνης Ρέμος και ο Σάκης Ρουβάς. Κατά σειρά ακούστηκαν τα εξής τραγούδια: Αεροπλάνα και βαπόρια, δυνατά-δυνατά, θαλασσογραφία, καραγκιόζ, Μισιρλού, ποτέ, τα πιο ωραία λαϊκά, τι λείπει τι φταίει, καραπιπερίμ, να` ταν η χαρά οικόπεδο, μαντουβάλα, είσαι, για σένα, μαύρη θάλασσα, αν θυμηθείς τ` όνειρό μου, τα παιδιά του Πειραιά, Αθήνα και ας κρατήσουν οι χοροί.
Πηγή: skai.gr