Έντονη μετασεισμική δραστηριότητα και σήμερα στην Κεφαλονιά

Έντονη είναι η μετασεισμική δραστηριότητα και την Τρίτη στην Κεφαλονιά, μετά τα 5,8 Ρίχτερ το απόγευμα της Κυριακής, καθώς έως τώρα έχουν σημειωθεί 165 μετασεισμοί μεγέθους έως και 5,2 Ρίχτερ.

Την ίδια ώρα, σοβαρές ζημιές σε κολώνες και πέδιλα των σπιτιών στο νησί, διαπιστώνουν οι μηχανικοί και οι ζημιές αυτές είναι δύσκολα επισκευάσιμες.

Η καταρρακτώδης βροχή έχει προκαλέσει κατολισθήσεις βροχών σε αρκετά σημεία του νησιού και δυσκολεύονται τα συνεργεία που καταγράφουν τις ζημιές.

Οι σεισμολόγοι υποστηρίζουν πως γι' αρκετό καιρό ακόμα θα υπάρχει σεισμική δραστηριότητα στο νησί.

Τις τελευταίες ώρες, αρκετοί επιστήμονες εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι πως ο σεισμός της Κυριακής ήταν ο κύριος.

Όπως τόνισε στον ΣΚΑΪ και τον Άρη Πορτοσάλτε ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, που βρίσκεται στο νησί, η μετασεισμική ακολουθία θα είναι μακρά και αρκετά πλούσια, αλλά δεν θα καταγραφούν μεγάλα μεγέθη. «Δεν θα ξεπεράσουν οι δονήσεις τους 5,4 βαθμούς» σημείωσε.

Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι οι κάτοικοι φοβούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους, και εντός της ημέρας αναμένεται σήμερα το πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος δυναμικότητας 1.300 κλινών. Ήδη στο νησί βρίσκεται το Superfast 11 στο οποίο διανυκτέρευσαν 1.000 άτομα, ενώ το Ελευθέριος Βενιζέλος θα δέσει στη Σάμη.

«Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι ο σεισμός της Κυριακής ήταν ο κύριος σεισμός», είπε στον ΣΚΑΪ και την Πρώτη Γραμμή ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος.

Άμεσα θα διατεθεί το πακέτο στήριξης προς τους πληγέντες του σεισμού της Κυριακής επισήμανε στο μεταξύ στον ΣΚΑΪ και την Πρώτη Γραμμή ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ