Ποινικές και πολιτικές συνέπειες για τη Χρυσή Αυγή μετά τα αποκαλυπτικά στοιχεία

Ραγδαίες εξελίξεις στην έρευνα για τη Χρυσή Αυγή προοιωνίζονται τα αποκαλυπτικά στοιχεία για παραστρατιωτική δράση της οργάνωσης που προέρχονται από κατασχέσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών και από τις κατ’ οίκον έρευνες των αρμοδίων αρχών που βρίσκονται πλέον στη διάθεση της δικαιοσύνης.

Το υλικό, κυρίως σε βίντεο αλλά και εκατοντάδες φωτογραφίες, που εμφανίζει με ενάργεια τη στρατιωτικού τύπου δομή και οργάνωση της Χ.Α., την ύπαρξη οπλισμού και τη χρήση όπλων από στελέχη της ακόμα και βουλευτές της, αξιολογείται ήδη από τις δύο ειδικές ανακρίτριες που έχουν αναλάβει από καιρό τη σκυτάλη των ερευνών.

Τα αποκαλυπτικά στοιχεία που βρίθουν ντοκουμέντων για τη ναζιστική δομή και λειτουργία της Χ.Α. αλλά και την απόλυτη άρνηση κάθε κοινοβουλευτικής διαδικασίας (πύρινοι λόγοι έχουν βιντεοσκοπηθεί με πρωταγωνιστές βουλευτές της Χ.Α. και πρωτίστως τον επικεφαλής της Νίκο Μιχαλολιάκο) προέρχονται μόνον από τις κατασχέσεις στα σπίτια τεσσάρων βουλευτών της, και κυρίως του Νίκου Μιχαλολιάκου και του Ηλία Κασιδιάρη.

Ασήμαντα είναι τα στοιχεία που έχουν προκύψει από τις έρευνες στα σπίτια των βουλευτών Νίκου Μίχου και Ιωάννη Λαγού, ενώ τεράστιο υλικό που έχει κατασχεθεί από τις κατ’ οίκον έρευνες άλλων βουλευτών (Γερμενή, Παναγιώταρου, Ηλιόπουλου, Παπά, Μπούκουρα) δεν έχει ακόμα φθάσει στα χέρια των ανακριτριών.

Από τα νέα αποκαλυπτικά στοιχεία που έχουν ήδη εμπλουτίσει την ογκωδέστατη δικογραφία, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να προκύψουν σημαντικές εξελίξεις που θα προσδώσουν νέα τροπή στην υπόθεση, όχι μόνον σε δικαστικό, αλλά ενδεχομένως και σε πολιτικό επίπεδο.

Οι ειδικές ανακρίτριες που μελετούν την πληθώρα των νέων στοιχείων, πιθανότατα, κατά πληροφορίες, θα οδηγηθούν σε νέο κύκλο ποινικών διώξεων κατά προσώπων που δεν έχουν ώς σήμερα ποινική εμπλοκή στην υπόθεση, αλλά κυρίως στην απαγγελία πρόσθετων κατηγοριών και κατά βουλευτών της Χ.Α. που είναι ήδη υπόδικοι για διεύθυνση και συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, καθώς τα νέα στοιχεία επιβαρύνουν τη θέση τους και αυξάνουν τον δείκτη της ποινικής τους εμπλοκής.

Οι δύο ανακρίτριες, Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου, προσδίδουν ιδιαίτερη σημασία στα νέα στοιχεία που δείχνουν την παραστρατιωτικού τύπου οργάνωση της Χρυσής Αυγής και σε εκείνα που σχετίζονται με τις στρατιωτικές εκπαιδεύσεις αλλά και τη χρήση όπλων, όπως επίσης όσα αναφέρονται σε προσηλυτισμό κατά τα ναζιστικά πρότυπα.

Τεράστιο είναι το ποινικό ενδιαφέρον, σύμφωνα με πληροφορίες, για τα αποκαλυπτικά στοιχεία που προκύπτουν από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές των εμπλεκομένων που κατατείνουν σε προσπάθειες υπονόμευσης του δημοκρατικού πολιτεύματος και απόλυτης άρνησης της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Βαρύνουσας σημασίας για την πορεία των ερευνών αναμένεται να είναι η αξιοποίηση του εν λόγω υλικού για τη στοιχειοθέτηση του εγκλήματος (άρθρο 135 του Ποινικού μας Κώδικα) που διώκει τις προπαρασκευαστικές πράξεις για κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Το ενδεχόμενο μιας τέτοιας δίωξης που έρχεται όλο και πιο κοντά μετά τις νέες αποκαλύψεις, θα προσδώσει άλλη τροπή στην υπόθεση της Χ.Α. επηρεάζοντας, εκτός από την ποινική μεταχείριση των εμπλεκομένων, και τη θέση της στο πολιτικό σκηνικό.

Πάντως, η άσκηση νέων ποινικών διώξεων, μπορεί να περιλάβει σύμφωνα με πληροφορίες και άλλους βουλευτές της Χ.Α. πλην των εννέα που βρίσκονται ως σήμερα στη μέγγενη της ποινική ευθύνης, με τις ραγδαίες εξελίξεις να δρομολογούνται αμέσως μετά τις γιορτές.
Πηγή: Ιωάννα Μάνδρου - Η Καθημερινή