Κλείσιμο

Στο ΣτΕ προσφεύγουν 15 Δήμοι κατά της απόφασης συγχώνευσης ΔΟΥ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν 15 νησιωτικοί Δήμοι της χώρας, ζητώντας την ακύρωση της υπουργικής απόφασης για συγχώνευση των ΔΟΥ, καθώς, όπως ισχυρίζονται, η εν λόγω απόφαση αντιβαίνει στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση και το Σύνταγμα.

Όπως υποστηρίζουν οι Δήμοι, η απόφαση συγχώνευσης παραβιάζει τις Συνταγματικές προβλέψεις περί αναλογικότητας, ισότητας αλλά και την προστασία του γενικού συμφέροντος.

Επιπλέον, όπως υπογραμμίζουν οι 15 προσφυγέντες Δήμοι, η απόφαση έρχεται σε αντίθεση με την προστασία της «νησιωτικότητας», η οποία εξασφαλίζεται από το Σύνταγμα, καθώς οι συγχωνεύσεις θα προκαλέσουν προβλήματα στις μετακινήσεις και την καθημερινότητα των κατοίκων των νησιών, ιδιαίτερα των υπερηλίκων που συχνά βιώνουν προβλήματα υγείας.

Παράλληλα, οι Δήμοι σημειώνουν ότι η απομάκρυνση των ΔΟΥ από ορισμένα νησιά επιτείνει αντί να επουλώνει «τις πασίγνωστες αδυναμίες αποτελεσματικού ελέγχου της φοροδιαφυγής».

Οι 15 Δήμοι που προσέφυγαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, είναι της Καλύμνου, Θήρας, Άνδρου, Σκοπέλου, Τήνου, Κέας, Παξών, Ιθάκης, Λέρου, Καρπάθου, Ικαρίας, Ληψών, Πάτμου, Λέσβου και Λήμνου. Ο Δήμος Καλύμνου έχει καταθέσει και αίτηση αναστολής.

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, έχει διαβεβαιώσει πως το επίπεδο εξυπηρέτησης των πολιτών στα νησιά δεν θα μειωθεί ούτε στο ελάχιστο λόγω των ενοποιήσεων εφοριών, τονίζοντας δε τόνισε πως η κυβέρνηση πέτυχε τη διατήρηση ενός Φορολογικού ΚΕΠ για κάθε νησιωτική ΔΟΥ που ενοποιείται, γεγονός που εξασφαλίζει την συνέχιση παροχής των ίδιων υπηρεσιών χωρίς να προκύπτει ανάγκη μετακίνησης των κατοίκων.
Πηγή: skai.gr