Κλείσιμο

Βολές Γ. Μιχελάκη κατά ΕΡΤ για το ελληνόφωνο Euronews

Στη Βουλή φέρνει ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης την υπόθεση του ελληνόφωνου Euronews, με ερώτηση που κατέθεσε στον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Σίμο Κεδίκογλου.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ δεν μπορεί - βάση νόμου - να παρέχει επίγεια ψηφιακή συχνότητα, η οποία αποτελεί δημόσια περιουσία, σε έναν ανταγωνιστή της, το Euronews, που αναμένεται να προβάλει 24ωρο ειδησεογραφικό πρόγραμμα στα ελληνικά.

Ο κ. Μιχελάκης αναφέρει συγκεκριμένα «πώς είναι δυνατόν να διατίθενται οι συχνότητες της Ε.Ρ.Τ. κατά παρέκκλιση των ρητών περιορισμών που προβλέπονται από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο; Για τις εκπομπές που πρόκειται να προβάλλει το ελληνόφωνο Euronews από το επίγειο δίκτυο της Ε.Ρ.Τ., σύμφωνα τουλάχιστον με τη δήλωση του επικεφαλής του σταθμού, διαθέτει την απαιτούμενη αδειοδότηση από το ΕΣΡ ως πάροχος περιεχομένου;».


Υπενθυμίζεται ότι το νέο ΔΣ της ΕΡΤ αποφάσισε να επαναδιαπραγματευτει τη σχετική σύμβαση, ενώ έχει προειδοποιήσει ότι θα αναζητήσει τυχόν ποινικές ευθύνες για τη διαχείριση της υπόθεσης.

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του Euronews Μάικλ Πίτερς αναφέρει ότι δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση από την ΕΡΤ για το ζήτημα.

Προσθέτει πως ίσως πρόκειται για παρεξήγηση, καθώς η δημόσια τηλεόραση έχει δεσμευθεί για την εκπομπή από το επίγειο δίκτυο της, αφού ήδη το Euronews εκπέμπει στην Ελλάδα στα αγγλικά και τα γαλλικά. «Ίσως πρόκειται για παρεξήγηση. Η ΕΡΤ είναι συνεργάτης μας και έχει δεσμευτεί για την εκπομπή από το επίγειο δίκτυο της, αφού ήδη εκπέμπουμε στην Ελλάδα, στα αγγλικά και τα γαλλικά» ανέφερε ο κ. Πίτερς.

Μέχρι σήμερα πάντως, κανείς από το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ, δεν έχει απαντήσει στα ερωτήματα που προέκυψαν με την υπόθεση Euronews, ούτε για το πώς συμφωνήθηκε η παραχώρηση επίγειας ψηφιακής συχνότητας προς εκμετάλλευση, ούτε για την διάρκεια που θα έχει αυτή η συνεργασία μεταξύ ανταγωνιστών, ούτε το αντάλλαγμα που θα έχει η ΕΡΤ και κατ' επέκταση το ελληνικό Δημόσιο, από αυτή την παραχώρηση.
Πηγή: skai.gr