«Ναυάγιο» στη συνάντηση Διαμαντοπούλου - Κουτρουμάνη με ΠΝΟ

Σε «ναυάγιο» κατέληξαν τελικά οι συνομιλίες της υπουργού Ανάπτυξης Άννας Διαμαντόπουλου και του συναρμόδιου υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη με την εκτελεστική επιτροπή της ΠΝΟ.

Η συνάντηση έγινε σε μια προσπάθεια να βρεθεί συμβιβαστική λύση μεταξύ των δύο πλευρών, πριν την έναρξη των επαναλαμβανόμενων 48ωρων απεργιών που έχουν εξαγγείλει οι ναυτεργάτες από τη Δευτέρα.

Οι δυο υπουργοί επέμειναν στην ανάγκη ένταξης του Οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ και του γραφείου Ευρέσεως Εργασίας των Ναυτικών στον ΟΑΕΔ.

Οι ναυτεργάτες ζητούν να αρθεί άμεσα το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης των Ελλήνων ναυτεργατών, να υπογραφούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας για το 2012, να διατηρηθεί το καμποτάζ στην ακτοπλοΐα, να συνεχιστεί η χρηματοδότηση του ΝΑΤ από τον κρατικό προϋπολογισμό και να διατηρηθεί η αυτοτέλεια του Οίκου Ναύτου και του ειδικού λογαριασμού των οικογενειακών επιδομάτων ναυτικών.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο γγ. της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς, υποστήριξε πως δεν προέκυψε τίποτα διαφορετικό από τη συνάντηση με αποτέλεσμα οι απεργιακές κινητοποιήσεις να γίνουν κανονικά, όπως έχει προαναγγείλει η Ομοσπονδία. «Δεν υπάρχει ούτε σχεδιασμός ούτε προγραμματισμός από την κυβέρνηση» υποστήριξε ο κ. Χάλας.

«Να μη συνεχίσει η ΠΝΟ την καταστροφική πολιτική»
«Κατά το ΣΕΕΝ οι ναυτικοί δεν απεργούν, αλλά συνήθως γίνεται κατάληψη πλοίων» και «αυτή η στάση του συνδικαλιστικού τους σωματείου δείχνει πόσο εκτός πραγματικότητας βρίσκονται», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, Απόστολος Βεντούρης, μετά συνάντησή του με την υπουργό Άννα Διαμαντοπούλου.

«Ελπίζω το συνδικαλιστικό κίνημα των ναυτικών που κατά το ΣΕΕΝ δεν τους αντιπροσωπεύει, να αντιληφθεί την κρίσιμη κατάσταση που βρίσκονται οι εταιρίες και να μη συνεχίσει αυτή την καταστροφική πολιτική», τόνισε ο κ. Βεντούρης σε δηλώσεις του.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ, στη συνάντηση με την υπουργό «θέσαμε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες για να επιβιώσουν και εκτιμώ ότι η πολιτική ηγεσία θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την κατάσταση».

Οι ακτοπλόοι ζητούν αλλαγή του θεσμικού πλαισίου στην ακτοπλοΐα, μείωση του ΦΠΑ στις ξενοδοχειακές υπηρεσίες των πλοίων, και άμεση καταβολή των ποσών που οφείλονται από τις επιδοτήσεις των άγονων γραμμών.

Επίσης εγείρουν ζήτημα συνθέσεων πληρωμάτων, κατάργησης της υποχρεωτικής ετήσιας δρομολόγησης των πλοίων και της 12μηνης υποχρεωτικής απασχόλησης του πληρώματος.

«Η ελληνική εμπορική ναυτιλία χρειάζεται γερό τιμόνι και καθαρές λύσεις», τόνισε από την πλευρά του ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Πηγή: skai.gr