Προφυλακιστέοι και οι 7 κατηγορούμενοι για την απάτη στο ΙΚΑ Καλλιθέας

Στη φυλακή, μαζί με τους άλλους 6 κατηγορούμενους, οδηγήθηκε η φερόμενη ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος που λυμαινόταν τα ταμεία του ΙΚΑ, προκαλώντας ζημιά δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Η Ελένη Μπουραζάνη, αποδέχθηκε μέρος των κατηγοριών και επιφυλάχτηκε για συμπληρωματική κατάθεση, ενώ ο σύζυγός της δικαιολόγησε την απόκτηση πολυτελούς κατοικίας και οχήματος μέσω δανείων, δηλώνοντας ωστόσο πλήρη άγνοια για το ποσό του ενός εκατομμυρίου που φυλασσόταν στο σπίτι τους!

Από την πλευρά της η Χριστίνα Πατεράκη, υπεύθυνη του τμήματος Μητρώου του υποκαταστήματος ΙΚΑ, είπε στην απολογία της: «Αποδέχομαι τις κατηγορίες και ομολογώ τις πράξεις μου. Προκάλεσα ζημιά αλλά όχι αυτή που περιγράφεται στο κατηγορητήριο.» Η ίδια, αν και της καταλογίζεται ζημιά 6 εκατομμυρίων ευρώ, ισχυρίζεται ότι η ζημιά που προκάλεσε δε ξεπερνά το ενάμιση εκατομμύριο, ποσό μάλιστα που δήλωσε διατεθειμένη να επιστρέψει στο Ελληνικό Δημόσιο μέσω της εκποίησης περιουσιακών στοιχείων.

Το πάρτι σπατάλης στο ΙΚΑ Καλλιθέας που μεταξύ άλλων έφερε στο φως 1.200 συναλλαγές χωρίς παραστατικά και 244 ύποπτες χορηγήσεις επιδομάτων αναδεικνύεται σε... άκρως οικογενειακή υπόθεση. Και αυτό γιατί σύμφωνα με τη δικογραφία δόθηκαν:

• Σε φίλη 105.741€ για εικονικούς τοκετούς (ενώ είχε μόνο ένα παιδί)
• Σε εξαδέλφη 114.548€ χωρίς να είναι ασφαλισμένη
• Σε εξαδέλφη 121.403€ για επιδόματα ασθενείας και μητρότητας (ενώ ήταν υγιής και άτεκνη)
• Σε ανιψιό 89.260€ για έναν τοκετό ενώ είναι άγαμος
• Σε αδελφό 49.551€ χωρίς παραστατικά

Ο διοικητής του Ιδρύματος Ροβέρτος Σπυρόπουλος προεξόφλησε νέες αποκαλύψεις, αφού όπως είπε, «τα στοιχεία που θα προκύψουν στο άμεσο διάστημα -και πιστεύω θα είναι συνταρακτικά- είναι ότι αυτή τη στιγμή ξέρουμε πού μας κλέβουν, το μόνο που απομένει είναι να εντοπίσουμε το χρόνο και το όνομα.»
Πηγή: Χριστίνα Νικολαΐδου