Την παραίτηση Καπελέρη ζήτησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Την παραίτηση του γενικού γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του ΥΠΟΙΚ Γιάννη Καπελέρη ζήτησε ο υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος μετά την παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος εναντίον του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, ο κ. Βενιζέλος, σε συνεννόηση με τον αρμόδιο αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, ζήτησε από τον κ. Καπελέρη να υποβάλει την παραίτηση του προκειμένου να διευκολυνθεί η σχετική δικαστική έρευνα.

Η δίωξη αφορά το αδίκημα της απιστίας, και σχετίζεται με καταγγελίες που έγιναν μετά την παραίτηση του πρώην γενικού γραμματέα πληροφοριακών συστημάτων  Διομίδη Σπινέλλη ο οποίος  είχε αναφερθεί σε εγκύκλιο του κ. Καπελέρη για μη είσπραξη προστίμων σε υποθέσεις λαθρεμπορίας καυσίμων.

Η εισαγγελική παραγγελία βασίζεται στις καταγγελίες του πρώην ειδικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Διομήδη Σπινέλλη περί ύπαρξης μηχανισμού στο υπουργείο με σκοπό την παρεμπόδιση είσπραξης των προστίμων από λαθρεμπόριο καυσίμων.

Η προκαταρκτική έρευνα, που διενήργησε ο Σπύρος Μουζακίτης, ξεκίνησε στις 20 Οκτωβρίου ύστερα από δημοσιεύματα, με αφορμή την παραίτηση Σπινέλλη.

Ο κ. Καπελέρης κλήθηκε να καταθέσει με την ιδιότητα του υπόπτου ενώπιον του κ. Μουζακίτη και φέρεται να αρνήθηκε οποιαδήποτε ποινική του ευθύνη επικαλούμενος προβληματική διαδικασία του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ.

Το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι κατά την τελευταία συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής κατά της Φοροδιαφυγής επειδή οι υπηρεσίες της γγ. Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων είχαν προτείνει τη νομοθετική ρύθμιση του θέματος, θεωρώντας ότι δεν σχετίζεται με πράξεις λαθρεμπορίας, ο ΥΠΟΙΚ είχε ζητήσει από την γγ. Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων - παρουσία του οικονομικού εισαγγέλεα κ. Πεπόνη – να διασταυρώσουν τα στοιχεία με την ΕΛΑΣ και ιδίως την Υποδιεύθυνση Οικονομικού Εγκλήματος και τη γγ. Εμπορίου, που ασχολούνται επίσης με θέματα λαθρεμπορίας καυσίμων, προκειμένου να μην αφεθεί κανένα απολύτως περιθώριο διαφυγής σε πρατηριούχους καυσίμων που εντάσσονται στο σύστημα ΗΦΑΙΣΤΟΣ και εμπλέκονται σε υποθέσεις λαθρεμπορίας καυσίμων.
Πηγή: skai.gr