Κλείσιμο

Πλασκοβίτης στο ΣΚΑΪ: Από τον Οκτώβριο το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο

«Επιδίωξή μας είναι το νέο μισθολόγιο να τεθεί σε εφαρμογή από τον Οκτώβριο του 2011», δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Ηλίας Πλασκοβίτης, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει διαφοροποίηση αμοιβής λόγω υπηρεσίας η υπουργείου. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα έχει πέσει το ανώτατο πλαφόν μισθού.

Ο κ. Πλασκοβίτης σημείωσε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να υπάρξει δημοσιονομική εξοικονόμηση, αλλά όχι μέσω της οριζόντιας μείωσης μισθών, γι΄αυτό και έχει θεσπιστεί προσωπική διαφορά.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο απολύσεων στο δημόσιο, ο κ. Πλασκοβίτης απάντησε ότι «τα επιμέρους μέτρα είναι δικές μας αποφάσεις και δεν υπαγορεύονται από τους δανειστές μας».

Αναφορικά με τους μισθούς στις ΔΕΚΟ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου επεσήμανε ότι και εκεί θα υπάρξει σταδιακή προσαρμογή μισθού.

Τέλος, για τους υψηλούς συντελεστές ΦΠΑ ο κ. Πλασκοβίτης έκανε λόγο για λεπτή ισορροπία, αναγνωρίζοντας από τη μία ότι οι υψηλοί συντελεστές δεν είναι αναπτυξιακοί, αλλά από την άλλη οι χαμηλοί συντελεστούν δε βοηθούν μεσοπρόθεσμα. «Ο αυξημένος συντελεστής θα οδηγήσει σε αυξημένα έσοδα», πρόσθεσε.

Αποχωρήσεις - προσλήψεις

Διαβεβαιώσεις στους εκπρόσωπους της τρόικας ότι η αναλογία 1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις από το δημόσιο τομέα, για το 2011, τηρείται με προσοχή έδωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας.

Ο κ. Ρέππας πρόσθεσε ότι τηρείται ο κανόνας της μείωσης κατά 50% των συμβασιούχων σε σχέση με το 2010. Σημείωσε μάλιστα ότι από τα μέχρι τώρα στοιχεία φαίνεται ότι εξοικονομείται μεγαλύτερο ποσό από αυτό που είχε τεθεί ως στόχος.

Όσον αφορά τη σχέση αποχωρήσεων προσλήψεων έως το 2015 ο προγραμματισμός του υπουργείου προβλέπει 151.500 λιγότερους υπαλλήλους με αποχωρήσεις. Αφορά 112.000 τακτικό προσωπικό και 40.000 έκτακτο προσωπικό.

Για την αύξηση ωραρίου στο δημόσιο κατά 2,5 ώρες είπε ότι το μέτρο ήδη εφαρμόζεται και δημιουργήθηκε σύστημα συνεχούς ελέγχου για την τήρησή του, ενώ ταυτόχρονα εφαρμόζεται και η εθελοντική μειωμένη εργασία με ανάλογη μείωση μισθού και χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών έως πέντε χρόνια.

Αναδρομική παρακράτηση 2%

Ενεργοποιήθηκε με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Φίλιππου Σαχινίδη, η παρακράτηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης ύψους 2% στο σύνολο των τακτικών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ παράλληλα επιμερίζεται έως το τέλος του έτους η αναδρομική παρακράτηση της εισφοράς από την 1/1/2011.

Παράλληλα, με την ίδια απόφαση περικόπτονται από 1/7/2011 μια σειρά από επιδόματα δημοσίων υπαλλήλων και τίθεται πλαφόν στις ανώτατες αποδοχές δικαστικών και ιατρών του ΕΣΥ.
Πηγή: skai.gr