ΥΠΕΚΑ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στα πρόστιμα για τα αυθαίρετα

Ανοιχτό αφήνει το υπουργείο Περιβάλλοντος το ενδεχόμενο αλλαγών στον τρόπο υπολογισμού των προστίμων τακτοποίησης των αυθαιρέτων.

Ο ακριβής τρόπος υπολογισμού πρόκειται να οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Επίσης το υπουργείο Περιβάλλοντος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμψηφιστούν πρόστιμα για την ανέγερση και διατήρηση αυθαιρέτων που έχουν καταβληθεί στο παρελθόν.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή.

Περιλαμβάνει πρόστιμα τα οποία θα υπολογίζονται με βάση το εμβαδόν της αυθαίρετης κατοικίας επί την αντικειμενική τιμή, επί 15%, επί ενός συντελεστή ανάλογα με την περίπτωση του αυθαιρέτου (τμ x αντικειμενική τιμή x 15% x συντελεστής).

Το πρόστιμο θα καταβάλλεται εντός είκοσι τεσσάρων μηνών για κατοικίες και εντός τριάντα έξι μηνών για τα ακίνητα άλλης χρήσης, είτε εφάπαξ είτε σε οκτώ και δεκατέσσερις ισόποσες δόσεις.

Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής θα παρέχεται έκπτωση 20%. Σε περίπτωση καθυστέρησης της καταβολής, θα επιβάλλεται προσαύξηση 1 % για κάθε μήνα.

Για τα αυθαίρετα που θα ρυθμιστούν, το υπουργείο διαβεβαιώνει ότι δεν θα ζητηθούν αναδρομικά ασφαλιστικές εισφορές ή οποιοσδήποτε φόρος, καθώς και οποιασδήποτε μορφής τέλη και πρόστιμα.

Ολόκληρο το σχέδιο νόμου με τίτλο: «Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΚΑ», μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ.

Δείτε ΕΔΩ απαντήσεις σε ορισμένες από τις πιο βασικές ερωτήσεις για τα αυθαίρετα. 
Πηγή: skai.gr