Σε ακατάλληλα κτήρια πολλές υπηρεσίες του πυροσβεστικού σώματος?

Τα εκτεταμένα προβλήματα που παρουσιάζουν πυροσβεστικές εγκαταστάσεις σε πολλές περιοχές της χώρας δημιουργούν φόβο και ανασφάλεια στο πυροσβεστικό σώμα. Μεγάλος αριθμός κτηρίων απαιτεί άμεσες παρεμβάσεις προκειμένου να διασφαλιστούν οι βασικές αρχές υγιεινής και ασφάλειας των πυροσβεστικών υπαλλήλων.

Υπάρχουν ακόμα κτήρια που δεν έχει γίνει ο απαιτούμενος αντισεισμικός έλεγχος από αρμόδιο φορέα υπογραμμίζει στο ΣΚΑΪ 100,3 ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστών Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Μιχαήλ Μιχαήλ.

Τις παραπάνω διαπιστώσεις αντικρούει ο εκπρόσωπος τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Νίκος Τσόγκας υποστηρίζοντας ότι έχουν γίνει μεγάλες αλλαγές στη λειτουργία των κτηρίων τα τελευταία χρόνια. Όπως λέει, «από τα Ολυμπιακά Έργα έχουν κατασκευαστεί 15 κτήρια, ενώ από το Τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης έχουν γίνει ΒΙ.ΠΕ. Παράλληλα έχουμε στη διάθεση μας προϋπολογισμό 8 εκατομμυρίων 200 χιλιάδων για αποκατάσταση των προβλημάτων σε 22 υπηρεσίες».

Παρόλα αυτά αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι σε πυροσβεστικούς σταθμούς όπως της Αμαλιάδας, της Μακρυκόμης, της Σπάρτης, του αεροδρομίου Ρόδου, το 2ο πυροσβεστικό σταθμό Θεσσαλονίκης, τίθεται ζήτημα στατικότητας.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος επιμένει ότι η κατασκευή νέων κτηρίων αλλά και η συντήρηση των παλιών αποτελούν προτεραιότητα της ηγεσίας του σώματος.

Οι όποιες διευκρινήσεις πάντως, δεν μπορούν να διαψεύσουν τις καταγγελίες πυροσβεστών ότι πολλά κτήρια βρίσκονται σε τραγική κατάσταση. Η περιγραφή του προέδρου της Ένωσης Πυροσβεστικών υπαλλήλων του νομού Χανίων Νίκου Μελισάκη δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης: «Στις υπηρεσίες Χανίων και Βρυσσών κατάσταση είναι ανυπόφορη. Τα κτήρια έχουν κριθεί από την υγιειονομική υπηρεσία ακατάλληλα για στέγαση υπαλλήλων και επικίνδυνα για μεταφορά μολυσματικών ασθενειών. Τα ηλεκτρικά και υδραυλικά συστήματα είναι παρωχημένα, υπάρχουν σπασμένα τζάμια και σάπια σίδερα. Τέλος οι τουαλέτες είναι μισογκρεμισμένες καθώς ο χορηγός που είχε αναλάβει την ανακατασκευή τους παράτησε τις εργασίες στη μέση λόγω της οικονομικής κρίσης».
Πηγή: Μαρία Σπυριδωνάκου