Έρχονται POS σε περίπτερα και ταξί - Μειώνεται το όριο στις συναλλαγές με μετρητά

Τη διεύρυνση της λίστας όσων χρησιμοποιούν POS εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών στα πλαίσια του μέτρου των υποχρεωτικών ηλεκτρονικών συναλλαγών για το 30% του εισοδήματος των φορολογούμενων.

Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr το υπουργείο Οικονομικών  με διάταξη που θα φέρει στη Βουλή σχεδιάζει τον περιορισμό της χρήσης μετρητών στις συναλλαγές των πολιτών με τις επιχειρήσεις και συγκεκριμένα να μειωθεί το όριο των 500 ευρώ σε 400 ή 300 ευρώ ανά συναλλαγή. 

Η εν λόγω διάταξη αναμένεται να έρθει στη Βουλή τον Ιανουάριο του 2020 στο σχέδιο νόμου που θα αφορά αποκλειστικά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνει:

  • Υποχρεωτική εγκατάσταση μηχανημάτων POS σε δεκάδες επαγγέλματα που σήμερα εξαιρούνται.
  • Μείωση των μετρητών στις συναλλαγές των φορολογουμένων με τα καταστήματα λιανικής πώλησης από τα 500 ευρώ στα 400 ή 300 ευρώ.
  • Σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να εκδίδεται η απόδειξη λιανικής πώλησης ταυτόχρονα με την απόδειξη του POS (σύστημα EFTPOS). Και αυτό καθώς πολλές επιχειρήσεις στις συναλλαγές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες δεν εκδίδουν την απόδειξη λιανικής.
  • Δημιουργία κλειστού κυκλώματος διαβίβασης των συναλλαγών των επιχειρήσεων online μέσω Διαδικτύου με την εφορία, τη στιγμή που πραγματοποιείται η συναλλαγή. Το σύστημα θα έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές, στις οποίες δεν θα μπορεί να παρέμβει κανείς.
  • Διασταυρώσεις στις επιχειρήσεις με βάση τα δηλωθέντα στοιχεία στη φορολογική τους δήλωση και τις συναλλαγές που προκύπτουν από τα POS.
  • Σημειώνεται πως τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών συζητούν τα επαγγέλματα που πρόκειται να ενταχθούν στη λίστα με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας για υποχρεωτική εγκατάσταση συσκευών ηλεκτρονικής χρέωσης. 

Σε αυτή τη λίστα περιλαμβάνονται σήμερα περισσότερες από 110 επαγγελματικές δραστηριότητες ενώ στην υποχρεωτική εγκατάσταση POS θα συμπεριληφθούν και τα περίπτερα.

Πηγή: Dikaiologitika.gr