Paradise Papers: Στο φως οι offshore κρυψώνες των βαθύπλουτων

Εκτεταμένη έρευνα 380 δημοσιογράφων που ανέλυσαν στοιχεία 13,5 εκατομμυρίων εγγράφων, εμπλέκει σε μηχανισμούς φοροαποφυγής, το ταμείο διαχείρισης της περιουσίας της βασίλισσας Ελισάβετ, υπουργούς του Ντόναλντ Τραμπ, ρωσικούς κρατικούς μηχανισμούς και μεγάλες πολυεθνικές.

Μέρος των εγγράφων προέρχονται από δικηγορική εταιρεία στις Βερμούδες που ειδικεύεται στις offshore επενδύσεις.

Τα έγγραφα αναλύθηκαν για περισσότερο από έναν χρόνο από δημοσιογράφους της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων και αφορούν σε μία περίοδο 70 ετών

Μεταξύ άλλων οι διαρρρές αποκαλύπτουν πως εκατομμύρια λίρες του ταμείου που διαχειρίζεται την προσωπική περιουσία της βασίλισσας Ελισάβετ έχουν επενδυθεί σε αποθεματικά fund στα νησιά Κέιμαν.

Σύμφωνα με τον Guardian κάποια από τα χρήματά της προέρχονται από επιχείρηση που κατηγορείται ότι εκμεταλλεύεται φτωχές οικογένειες και ευάλωτους ανθρώπους.

Επιπλέον αποκαλύπτονται εκτεταμένες συναλλαγές υπουργών, συμβούλων και δωρητών του Ντόναλντ Τραμπ μέσω offshore. Μεγάλες συναλλαγές έχουν, όπως όλα δείχνουν, γίνει και από εταιρεία της οποίας συνιδιοκτήτης είναι ο γαμπρός του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του Guardian, twitter και facebook φέρονται να έχουν λάβει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από επενδυτικά κεφάλαια των οποίων τα ίχνη οδηγούν σε ρωσικούς κρατικούς οικονομικούς θεσμούς.

Ο ίδιος ο οικονομικός διαχειριστής του πρωθυπουργού του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, φέρεται πως διαχειριζόταν «τραστ φοροδιαφυγής» στα νησιά Κέιμαν.

Επιπλέον καταγράφεται μεγάλη φοροδιαφυγή από πολυεθνικούς κολοσσούς της τεχνολογίας και της άθλησης.

Για τις αποκαλύψεις αυτές εργάστηκαν περισσότεροι από 380 δημοσιογράφο που ερευνούσαν για ένα ολόκληρο χρόνο, στοιχεία που αφορούσαν χρονικό ορίζοντα 7 δεκαετιών.

Οι αποκαλύψεις δημοσιεύθηκαν το βράδυ της Κυριακής από 95 μέσα ενημέρωσης σε ολόκληρο τον πλανήτη, μεταξύ των οποίων η Le Monde, οι  New York Times, ο Guardian.
Πηγή: skai.gr