Κομισιόν: Έχουμε σύγκλιση σε ζητήματα-κλειδιά για την αξιολόγηση

Θετική αποτίμηση των διαβουλεύσεων της Τρίτης στις Βρυξέλλες έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποφεύγοντας όμως να δεσμευθεί για οριστική συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής, που θα φιλοξενηθεί στη Μάλτα.

«Η Κομισιόν πιστεύει ότι υπήρξε σύγκλιση σε αρκετά θέματα-κλειδιά», σημείωσε η εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιντχαρτ. «Ελπίζουμε ότι αυτό θα οδηγήσει σε σημαντική πρόοδο στη Μάλτα», προσέθεσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, στις επαφές της Τρίτης καταρτίστηκε προσχέδιο συμφωνίας που θα επιτρέψει την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα μετά το Eurogroup.

Το προσχέδιο θέτει χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των δημοσιονομικών μέτρων στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, που θα ισοδυναμούν με 2% του ΑΕΠ, με βάση τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας το 2018, οπότε και λήγει το Μνημόνιο.

Όπως ανέφεραν δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι, το σχέδιο που συζητήθηκε περιλαμβάνει τη λήψη μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ στο ασφαλιστικό το 2019 και ύψους 1% του ΑΕΠ το 2020 στον φορολογικό τομέα.

Ωστόσο, σε περίπτωση που οι προβλέψεις για το 2018 δεν βγουν αληθινές και η οικονομία βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση, τότε τα μέτρα στο σύνολο τους (1% του ΑΕΠ ασφαλιστικό και 1% του ΑΕΠ φορολογικό) θα τεθούν σε λειτουργία όλα μαζί από το 2019.

Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν σήμερα Τετάρτη μέσω τηλεδιάσκεψης, από τις βάσεις των θεσμών, με σκοπό να παρουσιαστεί το παραπάνω σχέδιο κατά την διάρκεια του Eurogroup της Παρασκευής και να αποφασιστεί η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα άμεσα.

Δεν είναι πάντως σαφές εάν αυτή η προσυμφωνία θα αρκεί για την Αθήνα, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να ζητά Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης εάν δεν υπάρξει «πράσινο φως», όπως είπε, στην ευρω-ομάδα της Παρασκευής.
Πηγή: skai.gr