Μαύρος Ιανουάριος για την αγορά εργασίας με νέο αρνητικό ρεκόρ

Το χειρότερο Ιανουάριο από τότε που άρχισε η καταγραφή στοιχείων πέρασε η αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, τον πρώτο μήνα του έτους χάθηκαν 29.817 περισσότερες θέσεις από ό,τι δημιουργήθηκαν. Πρόκειται για χειρότερη επίδοση ακόμα κι από τον Ιανουάριο του 2011, όταν η χώρα μας βρισκόταν στο απόγειο της κρίσης.

Δεν πρόκειται ωστόσο για τον χειρότερο μήνα στην ιστορία της ΕΡΓΑΝΗΣ, καθώς μόλις τον περασμένο Οκτώβριο το ισοζύγιο ήταν αρνητικό κατά 82.810 θέσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΡΓΑΝΗ, τον Ιανουάριο δημιουργήθηκαν 126.501 θέσεις απασχόλησης, ενώ χάθηκαν 156.318 θέσεις. Το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών, σχεδόν 53%, οφείλεται σε απολύσεις ή σε μη ανανέωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Οι υπόλοιπες οφείλονται σε οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Παράλληλα, τα στοιχεία καταδεικνύουν εκ νέου την ενίσχυση ελαστικών μορφών εργασίας στην αγορά, που αναλογούν καθαρά σε περισσότερες από τις μισές νέες θέσεις που δημιουργήθηκαν.

Από τις 126.501 προσλήψεις μόλις το 45% αφορά συμβάσεις αορίστου χρόνου. Στον αντίποδα, τέσσερις στις δέκα αφορούν μερική απασχόληση και οι υπόλοιπες αφορούν εκ περιτροπής εργασία.

Για πρωτοφανές αρνητικό ισοζύγιο μεταξύ προσλήψεων και απολύσεων που συνιστά την χειρότερη επίδοση όλων των εποχών κάνει λόγο ο τομεάρχης Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης.

Όπως σημειώνει ο πρώην υπουργός «Η ‘Εργάνη’ αποκάλυψε την πλήρη κατάρρευση της αγοράς εργασίας με 29.817 χαμένες θέσεις απασχόλησης».
Πηγή: skai.gr