Αχτσιόγλου: Το μπαλάκι στην άλλη πλευρά για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Ανυποχώρητη στα θέματα των εργασιακών σχέσεων που είναι στη διαπραγμάτευση εμφανίστηκε την Παρασκευή, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ενώ για το σύνολο της διαπραγμάτευσης είπε ότι το 1/3 έχει κλείσει και το1/3 έχει συμφωνηθεί.

«Η κυβέρνηση θέλει τη συμφωνία και εργάζεται σκληρά να ολοκληρωθεί. Η ευθύνη ανήκει στο ΔΝΤ… Τον μπαλάκι ανήκει στην άλλη πλευρά» δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Εργασίας, συμπληρώνοντας ότι «το 1/3 έχει κλείσει και το άλλο 1/3 έχει συμφωνηθεί... Δεν είναι εύκολο να βρεθεί ισορροπία ανάμεσα στις πλευρές».

«Επιμένουμε στο σύστημα των συλλογικών συμβάσεων με κανονικότητα στην αγορά εργασίας,. Δεν θα προχωρήσουμε στο θέμα των ομαδικών απολύσεων που ζητεί το ΔΝΤ» επέμεινε η Έφη Αχτσιόγλου.

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες η υπουργός δήλωσε ότι το νέο σύστημα δεν άλλαξε τα ποσοστά υπολογισμού των εισφορών, άλλα τη βάση υπολογισμού των πραγματικών εισοδημάτων, κάτι που χαρακτήρισε ως δίκαιη επιλογή.

«Τα ποσοστά υπολογισμού δεν άλλαξαν (20% για κύρια ασφάλιση). Περίπου το 80% των νέων επαγγελματιών δεν θα υποστεί νέα επιβάρυνση» υποστήριξε.

Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, στο νόμο 4387 υπάρχει πίνακας σημαντικών εκπτώσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες. «Η επιλογή του ασφαλιστικού ήταν η προστασία των πολύ μεγάλων χαμηλών εισοδημάτων με σύστημα αναδιανεμητικό» είπε.

Η Έφη Αχτσιόγλου πρόσθεσε ότι ο ΕΦΚΑ ξεκίνησε με έλλειμμα 750 εκατ. ευρώ, και το έλλειμμα θα μειωθεί σημαντικά αν δεν μείνει στο μισό εντός του έτους. «Στόχος μας είναι η μαύρη και η αδήλωτη εργασία» σχολίασε. Πρόσθεσε ότι μειώθηκε η ανεργία στο 23% από το 27% αλλά αυτός δεν είναι λόγος να επιχαίρουμε. Όπως είπε, η βάση του υπολογισμού των εισφορών θα γίνει με βάση τα εισοδήματα του 2015 γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί οι καταστάσεις του 2016.

Η κ. Αχτσιόγλου δεσμεύτηκε ότι έως τον Οκτώβριο θα έχουν καταβληθεί όλες οι εκκρεμούσες συντάξεις ενώ τέλη του 2017 θα πληρωθούν όλα τα εκκρεμούντα εφάπαξ.
Πηγή: skai.gr