Ντάισελμπλουμ: Πρώτα «κούρεμα», μετά διάσωση για τη Monte dei Paschi

Σε υπόθεση για γερά νεύρα εξελίσσεται η υπόθεση διάσωσης της προβληματικής ιταλικής τράπεζας Monte dei Paschi di Siena.

Η ιταλική κυβέρνηση σε μεταμεσονύκτια συνεδρίαση αποφάσισε την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας από το ιταλικό Δημόσιο, μετά την αποτυχία του ιδρύματος να συγκεντρώσει τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ που χρειαζόταν από τις αγορές.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αποσαφήνισε δια του εκπροσώπου του ότι πριν δοθεί κρατικό χρήμα θα πρέπει να γίνει η διαδικασία του bail-in, δηλαδή του «κουρέματος» ορισμένων ομολογιούχων, μετόχων και αν χρειαστεί μεγαλοκαταθετών.

«Αυτοί είναι οι κανόνες», δήλωσε ο εκπρόσωπος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Πάντως, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, ο εκπρόσωπος διευκρίνισε πως ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν είναι αντίθετος στην καταβολή αποζημιώσεων για κάποιους μικρο-ομολογιούχους της Monte dei Paschi.

Η Ρώμη έχει καταστήσει σαφές ότι προτίθεται να προστατεύσει τους μικρο-ομολογιούχους, χωρίς να έχει καταθέσει αναλυτικά τα σχέδιά της.

Η τύχη των μικρο-ομολογιούχων έχει μεγάλες πολιτικές διαστάσεις για την ιταλική κυβέρνηση, που δεν έχει συμπληρώσει ούτε έναν μήνα ζωής, με δεδομένο ότι ιταλικά νοικοκυριά παραδοσιακά επενδύουν αποταμιεύσεις τους σε τραπεζικούς τίτλους.
Πηγή: skai.gr