Ντάισελμπλουμ: Ο προϋπολογισμός της ΕΕ πρέπει να είναι ελαστικός αλλά φτάνει στα ανώτατα όριά του

«Οι διαρκώς μεταβαλλόμενες περιστάσεις απαιτούν την ελαστικότητα του προϋπολογισμού της ΕΕ. Αλλά πλησιάζουμε τα ανώτατα όρια αυτών που μπορούμε να καλύψουμε», ανέφερε σήμερα κατά την διάρκεια ομιλίας του στο Άμστερνταμ ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο ίδιος διοργάνωσε ένα συνέδριο – δεξαμενή σκέψης με επίκεντρο τον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ, στο οποίο συμμετέχουν υπουργοί των κρατών –μελών, Ευρωπαίοι Επίτροποι, ακαδημαϊκοί κ.α. Στόχος του, όπως αναφέρει, είναι να πυροδοτήσει τον διάλογο για την αναμόρφωση του λεγόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.

Το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) καθορίζει τα μέγιστα ετήσια ποσά («ανώτατα όρια») τα οποία μπορεί να δαπανήσει η ΕΕ σε διάφορα πολιτικά πεδία («τομείς») για περίοδο τουλάχιστον 5 ετών. Το ισχύον ΠΔΠ καλύπτει περίοδο επτά ετών: από το 2014 έως το 2020.

Το ΠΔΠ αυτό καθαυτό δεν αποτελεί τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την επόμενη επταετία. Παρέχει ένα πλαίσιο για τον οικονομικό προγραμματισμό και τη δημοσιονομική πειθαρχία, διασφαλίζοντας την προβλεψιμότητα των δαπανών της ΕΕ. Επιτρέπει επίσης στην ΕΕ την υλοποίηση κοινών πολιτικών κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αρκετά μεγάλης ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά τους.

Καθορίζοντας σε ποιο βαθμό και σε ποιους τομείς θα πρέπει να επενδύσει η ΕΕ σε βάθος επταετίας, το ΠΔΠ αποτελεί τόσο μέσο έκφρασης των πολιτικών προτεραιοτήτων, όσο και εργαλείο δημοσιονομικού προγραμματισμού. Ο ετήσιος προϋπολογισμός εγκρίνεται σε αυτό το πλαίσιο και συνήθως παραμένει κάτω από τα ανώτατα όρια δαπανών του ΠΔΠ, έτσι ώστε να διατηρείται κάποιο περιθώριο για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων αναγκών.

«Είναι κρίσιμο να προβούμε σε έναν ανοιχτό διάλογο για την Ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία του προϋπολογισμού της Ένωσης αντί να υπερασπιζόμαστε απλώς ο καθένας τα εθνικά του συμφέροντα», υπογράμμισε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος παραδέχτηκε ότι η Ευρώπη πρέπει να δουλέψει με σκοπό την βελτίωση της διαφάνειας, της απλότητας και της προβλεψιμότητας του προϋπολογισμού της.

Πηγή: skai.gr