Πρόοδος αλλά «έχουμε χάσει χρόνο», το μήνυμα του Eurogroup προς την Ελλάδα

Υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, όμως ήδη «έχουμε χάσει πολύ χρόνο», δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Η ευρω-ομάδα επιβεβαίωσε και τυπικά την εκταμίευση της υποδόσης 2 δισεκατομμυρίων ευρώ και των 10 δισεκ. που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, όμως ο κ. Ντάισελμπλουμ στάθηκε στην ανάγκη να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό οι συζητήσεις για την διαμόρφωση της δεύτερης δέσμης προαπαιτούμενων, υπενθυμίζοντας ότι η υλοποίησή της αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ο πρόεδρος του Eurogroup χαιρέτισε τη δέσμευση της ελληνικής πλευράς για ολοκλήρωση του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων έως τα μέσα Δεκεμβρίου, όμως προσέθεσε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος δεν αναμένεται να κλείσει εντός του 2015 και θα επεκταθεί στις αρχές του ερχόμενου έτους.

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η ανακοίνωση που εξέδωσε το Eurogroup, όπου οι υπουργοί Οικονομικών καλούν την Αθήνα να «επιταχύνει» τη συνεργασία με τους θεσμούς ώστε να τακτοποιηθούν όλες οι εκκρεμότητες που καθυστερούν την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Η αξιολόγηση περιλαμβάνει τη μεγάλη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, με τον κ. Ντάισελμπλουμ να σχολιάζει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – που συμμετείχε στην σύσκεψη τηλεφωνικά – θα πρέπει να δει τις αλλαγές που σχεδιάζει η Αθήνα. Το Ταμείο έχει διαμηνύσει πως δεν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο τρίτο Μνημόνιο πριν δει σοβαρές μεταρρυθμίσεις από την ελληνική πλευρά και ρύθμιση του χρέους από την πλευρά των εταίρων.

Θετικά μηνύματα ήλθαν από το μέτωπο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, όπου ο κ. Ντάισελμπλουμ επισήμανε ότι η όλη διαδικασία «πηγαίνει καλύτερα από το αναμενόμενο».

Τόσο ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοσιβί όσο και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσαν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν λιγότερα χρήματα από τα 10 δισεκ. ευρώ που θα μεταφερθούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ωστόσο, τόσο στις δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ όσο και στο κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup φαίνεται η ανησυχία για το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, με τους εταίρους να καλούν την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει πιστά πρόγραμμα αποτελεσματικής ρύθμισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Πηγή: skai.gr