Αντίστροφη μέτρηση για τις εκκρεμότητες – Διαψεύδει δημοσιεύματα το ΥΠΟΙΚ

Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται η κυβέρνηση για να κλείσει τις εκκρεμότητες, ενόψει του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας. Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση σύντομα θα ανακοινώσει τις οριστικές αποφάσεις της για το ποια θα είναι τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση. "Τα δημοσιεύματα για το συγκεκριμένο θέμα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα" υποστηρίζει.

Νωρίτερα, αξιωματούχος του υπουργείου Oικονομικών ανέφερε ότι προβλέπεται η αύξηση κατά 5 λεπτά σε όλες τις στήλες των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ, ως ισοδύναμο για τη μη εφαρμογή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Από το μέτρο η κυβέρνηση προσδοκά έσοδα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται ότι στην κυβέρνηση εκτιμούν πως δεν χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη του ΟΠΑΠ, ο οποίος δεν έχει αντιδράσει ακόμη, τουλάχιστον επισήμως.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση βάζει χαμηλότερα τον πήχη για την προστασία της πρώτης κατοικίας τόσο όσον αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια, όσο και το ύψος της ακίνητης περιούσιας.

Η νέα πρόταση της Αθήνας για την προστασία πρώτης κατοικίας σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει τη μείωση του κριτηρίου περιούσιας από τις 200 χιλιάδες στις 160 η 180 χιλιάδες ευρώ, ενώ κάτω από τις 35 χιλιάδες αναμένεται να πέσει και το όριο του ετήσιου εισοδήματος.

Επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών, την οποία κοινοποιούν και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, έστειλαν πάντως την Τετάρτη οι πράκτορες του ΟΠΑΠ εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην αναζήτηση ισοδυνάμων στην αύξηση της φορολόγησης τυχερών παιχνιδιών. 

«Με τέτοια φορολόγηση καταστρέφεται με μαθηματική ακρίβεια και από μελέτες ειδικών η ανακύκλωση πάνω στην οποία είναι βασισμένη όλη η φιλοσοφία των παιχνιδιών» σημειώνεται μεταξύ άλλων στην επιστολή. 

Σημειώνεται ότι κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισι διεμήνυσε ότι τα ισοδύναμα μέτρα πρέπει να έχουν εξευρεθεί το αργότερο έως τη Δευτέρα οπότε συνεδριάζει το Eurogroup, ώστε να εκταμιευτεί η υποδόση των 2 δισεκ. ευρώ.  «Ώς το τέλος της εβδομάδας πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις» προειδοποίησε.

Πηγή: skai.gr - Νίκος Φιλιππίδης