Κλείσιμο

Κερέ: Το ερώτημα για την αναδιάρθρωση του χρέους δεν είναι το αν αλλά το πώς

Το ερώτημα πλέον δεν είναι «αν πρέπει να αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος», αλλά «με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό ώστε να είναι πραγματικά χρήσιμο για την οικονομία της χώρας», δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα Le Monde ο Μπενουά Κερέ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στενός συνεργάτης του Μάριο Ντράγκι για το ελληνικό ζήτημα.

Προειδοποίησε όμως πως η αναδιάρθρωση, «όποια μορφή κι αν πάρει», θα πρέπει να συνδέεται άρρηκτα με την εφαρμογή μέτρων που θα «συμβάλουν στην ενίσχυση της οικονομίας και θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών».

Ο κ. Κερέ υπογράμμισε πως ένα από τα «κλειδιά για την επιτυχία» του νέου προγράμματος στήριξης θα είναι «η ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εξηγήσει στους πολίτες της πως τα μέτρα που απαιτούνται δεν είναι μια τιμωρία», ούτε μια προσπάθειας επιβολής «άκρατου νεοφιλελευθερισμού» στη χώρα μας.

Αντίθετα, διευκρινίζει, στόχος των αλλαγών που θα πρέπει να εφαρμοστούν είναι η δημιουργία ενός μοντέρνου και δικαιότερου δημοσιονομικού, κοινωνικού και δικαστικού πλαισίου, αλλά και συνολικότερα η οικοδόμηση ενός «αποτελεσματικού κράτους».

Το νέο ελληνικό κράτος, εξηγεί, θα έχει τη δυνατότητα «να παρεμβαίνει στην οικονομία για το κοινό καλό» αποστολή στην οποία έως τώρα η Ελλάδα «έχει συχνά αποτύχει».
Πηγή: skai.gr