Βαρουφάκης: Η Ελλάδα θέλει μια συμφωνία που θα λύνει οριστικά το πρόβλημα

«Η ελληνική κυβέρνηση θέλει μια συμφωνία-επίλυση. Να είναι αυτή η τελευταία διαπραγμάτευση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες μπορούν να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις ακόμα και μέσα σε λίγες ώρες, αρκεί να συναντηθούν και να διαθέτουν την απαραίτητη πολιτική βούληση. Έκανε λόγο για «ιστορική ευθύνη» της ευρωπαϊκής ηγεσίας απέναντι στους λαούς της Ευρώπης.

Αναφερόμενος στις προτάσεις των δανειστών, ο κ. Βαρουφάκης είπε πως «η συμφωνία που μας προσφέρθηκε, σε απάντηση της δικής μας πρότασης, είναι μια συμφωνία που δεν είναι βιώσιμη», επισημαίνοντας δε ότι σε αυτό δεν διαφώνησε και ο γερμανός ομόλογός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τον οποίο συναντήθηκε χθες Δευτέρα.

Πρόσθεσε ότι η ελληνική θέση είναι ότι «εάν συμφωνήσουμε σε αυτά που μας ζητούν, σε έξι, δώδεκα μήνες, θα είμαστε και πάλι στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες – να συζητάμε την ελληνική κρίση».

Σε ομιλία που εκφώνησε το βράδυ της Δευτέρας στη γερμανική πρωτεύουσα, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε οτι οι προτάσεις των θεσμών αναφέρονται σε οικονομικά ανέφικτα νούμερα όπως η πρόβλεψη για την ανάπτυξη και τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Έκανε λόγο για την ανάγκη μιας λύσης η οποία θα περιλαμβάνει το θέμα του χρέους, θα συνδέει την αποπληρωμή του με την ανάπτυξη και θα προβλέπει επενδυτικό πακέτο.

Τόνισε δε ότι η κυβέρνηση δεν θα υπογράψει νέο μνημόνιο, ενώ σημείωσε κατ/ επανάληψη ότι η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμιστικό πακέτο και ότι δεν συνιστούν μεταρρυθμίσεις οι περικοπές στις συντάξεις ή η αύξηση των τιμών των φαρμάκων.

Ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε επίσης την πρότασή του για εκφώνηση μιας «ομιλίας ελπίδας» από την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ προς τους Έλληνες, στο πρότυπο της ομιλίας του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζέιμς Μπερνς το 1946 στην Στουτγκάρδη, με αφορμή το Σχέδιο Μάρσαλ.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ