Βαρουφάκης: Συμφωνία μόνο με μεταρρυθμίσεις, αναδιάρθρωση και επενδύσεις

Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχτεί συμφωνία με τους εταίρους εάν αυτή δεν περιέχει πραγματικές – κι όχι «δήθεν» – μεταρρυθμίσεις, αναδιάρθρωση που «θα καθιστά το ελληνικό χρέος βιώσιμο», και τρίτον ένα επενδυτικό πακέτο που θα «βγάλει την ελληνική οικονομία από το τέλμα», διαμηνύει με συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Εκτιμά δε πως με μια σωστή αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους η Αθήνα θα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές ακόμα και το 2015.

Αντίθετα, ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «κείμενο που αγγίζει τα όρια του προσβλητικού» την πρόταση των δανειστών που παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες, σχολιάζοντας όμως πως πρόκειται απλώς για «ένα προβοκατόρικο κείμενο που προφανώς δεν το εννοούσαν».

Ο κ. Βαρουφάκης πάντως εμφανίστηκε απόλυτα πεπεισμένος στη δυνατότητα επίτευξης πολιτικής συμφωνίας, έστω και στις «και πέντε», δηλαδή ακόμα και τα ξημερώματα της 1ης Ιουλίου, λίγες ώρες αφού εκπνεύσει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης.

«Η συμφωνία είναι θέμα μερικών ωρών με καλή πολιτική βούληση από τους ηγέτες, Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Ντράγκι, να βρεθούν σε ένα δωμάτιο, να κάνουν μια ολονυκτία, τύπου Ευρωπαϊκής Ένωσης, από αυτές που ξέρουν να κάνουν για να βγει λευκός καπνός στις 4 το πρωί», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. ΥΠΟΙΚ αφήνει παράθυρο μη αύξησης του ΦΠΑ επισημαίνοντας πως η αύξηση των φόρων δεν είναι μεταρρύθμιση.

«Θα δούμε, θα δούμε, η πεποίθηση του υπουργείο είναι ότι δεν πρέπει να χαθεί αυτός ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά», δήλωσε.
Πηγή: skai.gr