Κλείσιμο

Συγχώνευση των δόσεων προς το ΔΝΤ, στις 30 Ιουνίου η πληρωμή 1,5 δισ. ευρώ

Σε συγχώνευση των τεσσάρων δόσεων που θα πρέπει να καταβληθούν τον Ιούνιο στο ΔΝΤ σε μια πληρωμή, που θα γίνει στις 30 του μήνα, προχώρησε η ελληνική κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε επίσημα το ΔΝΤ, επιβεβαιώνοντας προγενέστερες πληροφορίες.

Η εν λόγω ημερομηνία γίνεται πλέον η de facto οριστική διορία για την επίτευξη συμφωνίας καθώς οι τέσσερις δόσεις ανέρχονται σε περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που πολύ δύσκολα θα υπάρχει στα δημόσια ταμεία έως τότε, με δεδομένο ότι θα έχουν προηγηθεί και οι πληρωμές μισθών του Δημοσίου στα μέσα του μήνα.

Η πρώτη – ύψους 300 εκατ. ευρώ – θα έπρεπε να καταβληθεί αύριο Παρασκευή, ενώ η τελευταία ήταν προγραμματισμένη ακριβώς για τις 19 του μηνός.

Το αίτημα της ελληνικής πλευράς υποβλήθηκε λίγη ώρα αφότου η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε βέβαιη πως η πληρωμή της Παρασκευής θα γινόταν.

Η όλη διαδικασία προβλέπεται από τον κανονισμό του Ταμείου, όμως πρόκειται για μια οδό που έχει χρησιμοποιηθεί ελάχιστες φορές, με τελευταίο παράδειγμα τη Ζάμπια, τη δεκαετία του 1970.

Η πρόταση των δανειστών που παρουσιάστηκε στον Αλέξη Τσίπρας στις Βρυξέλλες επιδεικνύει ευελιξία και λαμβάνει υπόψη της την πολιτική και κοινωνική κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, δήλωσε νωρίτερα η Κριστίν Λαγκάρντ.

«Προτάσεις ακραίες δεν γίνονται αποδεκτές από την ελληνική κυβέρνηση», τόνισε νωρίτερα ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με στελέχη του οικονομικού επιτελείου.
Πηγή: skai.gr - Νίκος Φιλιππίδης