Αυστηρά μηνύματα από Πορτογαλία και Ισπανία πριν το Eurogroup

Μηνύματα προς την Ελλάδα έστειλαν οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, ενόψει του έκτακτου Eurogroup της 11 Φεβρουαρίου, κι ενώ το Βερολίνο διεμήνυσε πως η Αθήνα θα πρέπει να παρουσιάσει τις προτάσεις της πριν την κρίσιμη σύσκεψη.

Η Ελλάδα πρέπει να καταπιεί το πικρό χάπι, όπως η Πορτογαλία, λέει ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομίας Αντόνιο Πιρές ντε Λίμα, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Τόνισε, ότι η Πορτογαλία πέρασε χρόνια σκληρής λιτότητας η οποία τώρα αποδίδει καρπούς και η Ελλάδα πρέπει επίσης να συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις της προς τους εταίρους της στο ενιαίο νόμισμα και τους πιστωτές.

Ο κ. ντε Λίμα απέκλεισε οποιουδήποτε είδους επαναδιαπραγμάτευση του χρέους της Ελλάδας, λέγοντας πως η Αθήνα πρέπει να παίξει με βάση τους κανόνες του παιγνιδιού που ορίσθηκαν από τα μέλη του ευρώ, ιδιαίτερα δεδομένων των θυσιών που έκανε η Πορτογαλία, μια χώρα που μπήκε επίσης σε πρόγραμμα στήριξης.

Αισιόδοξος πως η Αθήνα τελικά θα μπορέσει να καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους της, με βάση όμως τους κανόνες της ευρωζώνης, δήλωσε από την πλευρά του στο Reuters Eurozone Summit ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, και πιθανός επόμενος επικεφαλής του Eurogroup, Λούις Ντε Γκίδος.

«Είμαστε απολύτως ανοιχτοί στο να συνεχίσουμε να δείχνουμε αλληλεγγύη μόλις μάθουμε ποιο είναι το σχέδιο της Ελλάδας και αν το σχέδιο αυτό συμμορφώνεται με τους κανόνες που ισχύουν στην ευρωζώνη», σχολίασε.

Τόνισε μάλιστα πως οι επιπτώσεις που υφίσταται η Ισπανία από την αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης.

Οι επαφές στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας «θα είναι μια σημαντική ευκαιρία για να υπάρξει πρόοδος σε αυτές τις συζητήσεις», σχολίασε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιντχαρτ.

«Η Κομισιόν είναι δεσμευμένη να συζητήσει δημιουργικά με τις ελληνικές Αρχές και όλους τους σχετικούς παράγοντες με το στόχο να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση για την Ελλάδα και όλη την Ευρώπη», συμπλήρωσε.

Πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να μη δεχτεί καμία συμφωνία που να προβλέπει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος στο έκτακτο Eurogroup, παρά τις πιέσεις που περιμένει πως θα δεχτεί, και προτίθεται αντίθετα να παρουσιάσει την πρότασή της για μια προσωρινή συμφωνία-γέφυρα.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ/Reuters