Βαρουφάκης: Ο Σόιμπλε μπορεί να μας εμπιστεύεται – επαφές με ΔΝΤ για το χρέος

Μπαράζ μηνυμάτων έστειλε σήμερα Τετάρτη μέσω του Τύπου ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος είχε μια «καρποφόρα» συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στην Φρανκφούρτη.

Η Ελλάδα έχει αρχίσει διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σχετικά με το σχέδιο ανταλλαγής κρατικού χρέους με ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει αισιόδοξος για την επίλυση του θέμα του ελληνικού χρέους και ότι εισέπραξε θετική ανταπόκριση κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του με χρηματοπιστωτικούς παράγοντες στο Λονδίνο τη Δευτέρα.

Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης στέλνει νέο μήνυμα πως η Ελλάδα θέλει τα «παγωμένα» 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ που προέρχονται από τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια του Ευρωσυστήματος (ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών της ευρωζώνης).

Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε τα 1,9 δισ. ως «δικά μας χρήματα», της στιγμή που η ΕΚΤ φέρεται να απορρίπτει την πρόταση της Αθήνας για χρηματοδότηση-γέφυρα μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων, ύψους 10 δισ. ευρώ.

Η δήλωση υπουργού Οικονομικών έρχεται τη στιγμή που, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν διεργασίες για τη σύγκληση έκτακτου Eurogroup για την Ελλάδα.

Τα 1,9 δισ. αποτελούν μέρος της δόσης των 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ που παρακρατείται από τους πιστωτές, καθώς η Ελλάδα δεν έχει ολοκληρώσει την τρέχουσα αξιολόγηση.

Μήνυμα εμπιστοσύνης στο Βερολίνο

Αύριο Πέμπτη, ο κ. Βαρουφάκης θα συναντηθεί με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σχολιάζοντας στην βρετανική «Telegraph» πως θα προσπαθήσει να είναι «όσο πιο γοητευτικός μπορεί».

«Θα πω στον κ. Σόιμπλε ότι μπορεί να είμαστε ένα αριστερό ‘τσούρμο’, αλλά μπορεί να υπολογίζει στο κίνημα του ΣΥΡΙΖΑ για την εκκαθάριση των καρτέλ και των ολιγαρχιών και για την προώθηση εις βάθος μεταρρυθμίσεων του ελληνικού κράτους, μεταρρυθμίσεις που προηγούμενες κυβερνήσεις αρνήθηκαν να κάνουν» σημειώνει ο κ. Βαρουφάκης

Προσθέτει ωστόσο πως θα διαμηνύσει στον κ. Σόιμπλε ότι η Ελλάδα θα βάλει «τέλος στον φαύλο κύκλο χρέους-αποπληθωρισμού και θα κάνουμε ό,τι έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πέντε χρόνια. Αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Διαθέτουμε μία δημοκρατική εντολή για να πολεμήσουμε τη συνολική φιλοσοφία της λιτότητας».

«Πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχουν ορισμένα μέλη του Eurogroup που θέλουν να μας πυροβολήσουν. Αλλά έχουμε και υποστήριξη. Υπάρχει καλή ισορροπία» επισημαίνει και εκτιμά ότι «οι Γάλλοι το θέλουν πολύ να σταθούμε στα πόδια μας. Είναι πολύ ανήσυχοι με αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη και δεν θα είναι σιωπηλοί παρατηρητές εάν πνιγούμε, στραγγαλισθούμε, εξοντωθούμε».

Ποτέ έλλειμμα, ποτέ βοήθεια από τη Μόσχα

Εν τω μεταξύ, σε ξεχωριστή συνέντευξή του στην γερμανική «Die Zait», ο έλληνας ΥΠΟΙΚ δεσμεύεται πως η χώρα μας δεν πρόκειται «ποτέ» ξανά να εμφανίσει έλλειμμα στον προϋπολογισμό της.

«Οι Γερμανοί θα πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν σημαίνει πως αποκλίνουμε από τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων αν δώσουμε σε έναν συνταξιούχο που ζει με 300 ευρώ τον μήνα επιπλέον 300 ευρώ τον χρόνο», δήλωσε.

«Μπορώ να σας υποσχεθώ ότι η Ελλάδα, πέραν της πληρωμής τόκων, δεν θα παρουσιάσει ποτέ ξανά έλλειμμα στον προϋπολογισμό της. Ποτέ, ποτέ, ποτέ!» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας «δεν θα ζητήσει ποτέ οικονομική βοήθεια από τη Μόσχα».
Πηγή: skai.gr