«Όχι» και σε νέα προσφορά Pfizer ύψους $106 δισ. από AstraZeneca

«Όχι» και στη νέα, βελτιωμένη προσφορά εξαγοράς που της κατέθεσε η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer, ύψους 106 δισεκατομμυρίων δολαρίων, απάντησε η βρετανική AstraZeneca.

Σε ανακοίνωσή της, η βρετανική εταιρεία απάντησε πως η βελτιωμένη πρόταση ήταν «ανεπαρκής» και την «υποτιμούσε σημαντικά», και συνεπώς «δεν ήταν η βάση για εμπλοκή με την Pfizer».

Η προηγούμενη απορριφθείσα πρόταση της αμερικανικής εταιρείας τιμολογούσε την AstraZeneca στα 98,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ήταν η τρίτη απόπειρα προσέγγισης μεταξύ των δύο φαρμακευτικών κολοσσών εντός του 2014.

Πέραν της πρότασης στην AstraZeneca, η Pfizer έστειλε επίσης επιστολή στον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, μέσω της οποίας υποσχόταν πως σε περίπτωση εξαγοράς θα διατηρούσε την εταιρική και φορολογική έδρα της AstraZeneca στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ομοσπονδιακή φορολογία των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ είναι 35%, ενώ στον Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχεται σε 21%, και αναμένεται να μειωθεί σε 20% το 2015.

Ωστόσο, επικριτές της δυνητικής εξαγοράς έχουν εκφράσει ανησυχία για πιθανή απώλεια θέσεων εργασίας στη Βρετανία, αλλά και απώλεια αναπτυσσόμενων τεχνολογικών δομών στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ