Συμφωνία για μείωση 15% στην τιμή φυσικού αερίου μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom

Σε συμφωνία για μείωση της τάξης του 15% στην τιμή του φυσικού αερίου κατέληξαν η ΔΕΠΑ και η κρατική ρωσική εταιρεία Gazprom. Η έκπτωση θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου 2013.

Η μείωση της τιμής φυσικού αερίου θα ισχύσει για το σύνολο των καταναλωτών, βιομηχανικών και οικιακών. Από αυτό το ποσοστό, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Περιβάλλοντος, η μείωση στους καταναλωτές θα είναι 10% ως 12% , ενώ η αναδρομική ισχύς της μείωσης θα συμψηφισθεί στους επόμενους λογαριασμούς.

Η τιμή που προκύπτει μετά την έκπτωση είναι μία από τις χαμηλότερες στην περιοχή μας και στο μέσο όρο της ηπειρωτικής Ευρώπης. 

Παράλληλα, μειώνεται η ρήτρα μέσω της οποίας η χώρα μας ήταν υποχρεωμένη να καταβάλει περισσότερα χρήματα αν παραλαμβάνει λιγότερες ποσότητες καύσιμου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, η έκπτωση θα περάσει άμεσα στους βιομηχανικούς και οικιακούς καταναλωτές, ενώ πλέον το καύσιμο το οποίο θα παραλαμβάνει η χώρα μας εξασφαλίζει ισονομία στην ανταγωνιστικότητα με άλλες οικονομίες του νότου.

Η μείωση της τιμής φυσικού αερίου θα ισχύσει για το σύνολο των καταναλωτών, βιομηχανικών και μη.

Η τιμή που προκύπτει μετά την έκπτωση είναι μία από τις χαμηλότερες στην περιοχή μας και στο μέσο όρο της ηπειρωτικής Ευρώπης.

Η συμφωνία
αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά στη μείωση του κόστους για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες.
Πηγή: Νίκος Υποφάντης, Δημήτρης Λάππας, Newsdesk ΣΚΑΪ