Ιρλανδία: Επιτυχής η τελευταία αξιολόγηση από τρόικα – τελειώνει το Μνημόνιο

Την επιτυχή ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησής της από την τρόικα ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ιρλανδία, δρομολογώντας την έξοδό της από το πρόγραμμα διάσωσης τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

«Αυτή είναι μία σημαντική ημέρα που πολύ νόμιζαν, και ορισμένοι φοβόντουσαν, ότι δεν θα φτάναμε ποτέ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών της «κέλτικης τίγρης», Μάικλ Νούναν.

Το πρόγραμμα στήριξης της Ιρλανδίας, αξίας 85 δισεκατομμυρίων ευρώ, υπογράφηκε το 2010, δύο χρόνια αφότου το Δουβλίνο υποχρεώθηκε να διασώσει τον τραπεζικό κλάδο της χώρας, που είχε υπερεκτεθεί σε πλήθος επισφαλών δανείων.

Οι αποδόσεις των ιρλανδικών 10ετών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο 3,65%, από το δυσθεώρητο 15% που είχαν φτάσει το 2011.

Στον αντίποδα, ανησυχίες υπάρχουν ακόμα για το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, που αναμένεται να διαμορφωθεί στο 7,3% του ΑΕΠ το 2013.

Παράλληλα, η ανεργία παραμένει πάνω από το 13%, ενώ το 20% των δανείων είναι μη εξυπηρετούμενα, εγείροντας ανησυχίες για την υγεία των τραπεζών.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ