Κλείσιμο

Σε δημόσια διαβούλευση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Το προς διαβούλευση ν/σ ΕΔΩ

Την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της μηνιαίας παρακράτησης μισθών και συντάξεων προβλέπει ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος που δόθηκε την Τρίτη σε δημόσια διαβούλευση.

Στο κείμενο που παρουσιάσθηκε, δίνεται η δυνατότητα μέσω εγκυκλίου στον υπουργό Οικονομικών να ορίσει τον ακριβή τρόπο υπολογισμού της παρακράτησης. Επίσης, προβλέπει την αύξηση κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, από 10 σε 11% του Φόρου για εισοδήματα που προκύπτουν από ακίνητα μέχρι 12 χιλιάδες ευρώ, ενώ από το πόσο αυτό και πάνω διατηρείται ο συντελεστής 33%

Το προς διαβούλευση νομοσχέδιο προβλέπει ακόμα αναλυτικά μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής των εξωχώριων εταιριών, αλλά και αναλυτική περιγραφή των δαπανών που εκπίπτουν για τις επιχειρήσεις και θα αναγνωρίζει η εφορία

Το νομοσχέδιο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση έως την ερχόμενη Δευτέρα 8 Ιουλίου. Όλες οι ρυθμίσεις προβλέπεται ότι θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, στόχος είναι ένα δίκαιο, διαφανές και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές.

«Βασικοί μας στόχοι είναι η απλοποίηση των διατάξεων του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και ο δραστικός περιορισμός του πλήθους των ρυθμίσεων προς διευκόλυνση των πολιτών και του επιχειρηματικού κόσμου» τόνισε ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης.

Σύμφωνα με τον κ. Μαυραγάνη, το νομοσχέδιο, «αποτελεί μέρος της μεγάλης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας αναμόρφωσης και εκσυγχρονισμού του φορολογικού συστήματος, περιλαμβάνει, επίσης, ορισμένες από τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής όπως είναι οι εξωχώριες εταιρείες με την εισαγωγή του κριτηρίου της χώρας πραγματικής διοίκησης αλλά και άλλων διατάξεων.»
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ