DW: Αβεβαιότητα χωρίς επιπτώσεις στις αγορές

Από την Deutsche Welle

Διάχυτη είναι η αβεβαιότητα στις χρηματιστηριακές αγορές, μιας και δεν αποκλείεται οι ΗΠΑ να εγκαταλείψουν σύντομα την πολιτική των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων. Σε αντίθεση με την ευρωζώνη, στις ΗΠΑ τα χαμηλά επιτόκια συνέβαλλαν στη μείωση της ανεργίας, την αύξηση στις τιμές των ακινήτων και τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος. «Όμως κάποτε έρχεται η ώρα για το τέλος της πολιτικής του φθηνού χρήματος», εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γεργκ Κρέμερ μιλώντας στην DW, προσθέτοντας ότι «οι αγορές θα χρειαστούν λίγο χρόνο για να προσαρμοστούν στη νέα αμερικανική οικονομική πολιτική».

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αγοράζει κάθε μήνα μαζικά ομόλογα προκαλώντας έτσι ακόμα μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων. «Ίσως να προετοιμάζεται μια πολιτική στροφή», δηλώνει στην DW ο οικονομολόγος του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας του Αμβούργου Μίχαελ Μπρόινινγκερ. Μέχρι σήμερα όμως δεν είναι ορατά τα σημάδια κάποιας πολιτικής στροφής. «Όμως ακόμα και η συζήτηση γύρω από το ενδεχόμενο, ενισχύει την αβεβαιότητα και προκαλεί διακυμάνσεις στις χρηματαγορές», λέει ο γερμανός οικονομολόγος.

Επηρεάζονται και οι αναδυόμενες οικονομίες

Το κλίμα αβεβαιότητας έχει επίδραση και στις αναδυόμενες οικονομίες. «Δεν πιστεύω ότι θα ζήσουμε ένα πάγωμα της ανάπτυξης στις αναδυόμενες οικονομίες. Ακόμα κι αν οι αναπτυξιακοί ρυθμοί περιορίζονται κάπως οι χώρες αυτές εξακολουθούν να παρουσιάζουν σταθερά πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών», εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank.

Τίποτα δεν υποδηλώνει νέα κρίση

Oι οικονομολόγοι δεν πιστεύουν ότι όλες αυτές αναταράξεις στιςδιεθνείς  αγορές υποδηλώνουν την έλευση μίας νέας κρίσης. Ο Γεργκ Κρέμερ για παράδειγμα, πιστεύει ότι τους τελευταίους μήνες οι μετοχές ανέβηκαν υπερβολικά, παρά το γεγονός ότι δεν σημειώθηκε αύξηση στα κέρδη των επιχειρήσεων.

«Βιώνουμε κάποιες διορθωτικές κινήσεις στις χρηματαγορές, όπως συμβαίνει συχνά, χωρίς αυτό να συνεπάγεται σοβαρή και μακρόχρονη πτώση των μετοχών, εκτιμά ο γερμανός οικονομολόγος.
Πηγή: Ulrich Klaus / Στέφανος Γεωργακόπουλος - Υπεύθυνος σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη