Eurostat: Πρωτιά για Ελλάδα με υποχώρηση 5,3% στο ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο 2013

Μικρή συρρίκνωση της τάξης του 0,2% υπέστη κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους η οικονομία της ευρζώνης, σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2012, σύμφωνα με εκτίμηση της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat που δόθηκε στην δημοσιότητα την Τετάρτη.

Σε βάθος δωδεκαμήνου, δηλαδή σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2012, η Ελλάδα καταγράφει την μεγαλύτερη οικονομική υποχώρηση με ύφεση 5,3% (εκτίμηση μη προσαρμοσμένη εποχικά). Τα στοιχεία τριμήνου για την Ελλάδα δεν είναι διαθέσιμα.

Ακολουθεί η Κύπρος με ύφεση της τάξης του 4,1% και η Πορτογαλία με 4%.

Σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2012, η υποχώρηση του ΑΕΠ ολόκληρης της νομισματικής ένωσης διαμορφώθηκε στο 1,1%.

Σε βάση τριμήνου, μεταξύ των κρατών μελών της ΟΝΕ την μεγαλύτερη συστολή της οικονομικής δραστηριότητας σε σχέση με την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου κατέγραψε η Κύπρος, με πτώση της τάξης του 1,3%, ενώ στον αντίποδα το ανάπτυξη 1,3% πέτυχε η Λιθουανία.

Σε ό,τι αφορά τις μεγαλύτερες οικονομίες του ενιαίου νομίσματος, η Γερμανία κατέγραψε οριακή ανάπτυξη κατά 0,1%, ενώ η Γαλλία βρέθηκε σε ύφεση 0,2% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2012.

Η Ιταλία και η Ισπανία, τρίτη και τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αντίστοιχα, υπέστησαν συρρίκνωση του ΑΕΠ τους κατά 5%.

Για ολόκληρη την έκθεση της Eurostat δείτε ΕΔΩ.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ