Συνεδρίασε το ΤΧΣ για τις Κυπριακές Τράπεζες στην Ελλάδα – Ανακοίνωση ΟΤΟΕ

Συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υπό την προεδρεία της διευθύνουσας συμβούλου Αναστασίας Σακελλαρίου, προκειμένου να αξιολογήσει τα δεδομένα σχετικά με το μέλλον των Κυπριακών Τραπεζών στην Ελλάδα.

Η ελληνική πλευρά δηλώνει έτοιμη και αναμένει τις αποφάσεις από την Κύπρο.

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα για την απόκτηση του ενεργητικού και του παθητικού των εν Ελλάδι τριών κυπριακών τραπεζών "υπάρχει ευρύτερο" ενδιαφέρον".

Το ενδιαφέρον αυτό αξιολογείται από την Εκτελεστική Επιτροπή του ΤΧΣ, στην οποία μετέχουν επίσης οι κ.κ Μάριος Κολλιόπουλος (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος) και Αναστ. Γάγαλης.

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι η απορρόφηση τους θα έπρεπε να έχει ανακοινωθεί μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ. Ωστόσο μετά την μετάθεση χρονικά της ψηφοφορίας από την Κυπριακή Βουλή του Σχεδίου Απόφασης της Ε.Ε για αύριο το βράδυ, η κατάσταση περιπλέκεται.

Στο μεταξύ, το ενδιαφέρον των υφιστάμενων ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων για την απόκτηση των στοιχείων του ενεργητικού και παθητικού των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών διερευνά από χθες το βράδυ η Τράπεζα της Ελλάδας.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, δεν υπάρχει καμία απολύτως ανησυχία για ενδεχόμενες επιπτώσεις από την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο, στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Παράλληλα, η ΟΤΟΕ εξέδωσε ανακοίνωση
με την οποία χαρακτηρίζει «εγκληματική» την απόφαση του Eurogroup να ζητήσει από τη Κυπριακή Κυβέρνηση να εγκρίνει το κούρεμα των καταθέσεων σε όλες τις Τράπεζες που λειτουργούν στην Κύπρο από 6,7% έως 9,9%.

Η ΟΤΟΕ στην ανακοίνωση της "καταδικάζει αυτή την εγκληματική απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο, η οποία αφαιρεί παράνομα και αυθαίρετα λαϊκές αποταμιεύσεις και δημιουργεί όρους αποσταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος γιατί κλονίζει στη συνείδηση των καταθετών και των συναλλασσόμενων το υπ' αριθμόν ένα προϊόν της Πίστης που πωλούν οι Τράπεζες και μάλιστα με την εγγύηση των κρατών και την οικονομική στήριξη των κοινωνιών".

Η ΟΤΟΕ εκφράζει "με απόλυτη βεβαιότητα την πεποίθηση ότι το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα δεν κινδυνεύει δεδομένου, ότι, έχει ήδη δρομολογηθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη η ανακεφαλαιοποίησή του, γεγονός που καθιστά εξασφαλισμένη τη λειτουργία των ελληνικών τραπεζών" και τονίζει ότι "οι καταθέσεις σε όλες τις Τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα είναι εξασφαλισμένες στο σύνολό τους και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας στους πελάτες των Τραπεζών".
Θεωρεί επίσης, ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να στηρίξουν
Πηγή: Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ