Στυλιανίδης: Θετικά τα αποτελέσματα του Eurogroup για Κύπρο

Την άποψη ότι τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup είναι θετικά για την Κύπρο εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της χώρας, Χρίστος Στυλιανίδης, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση ΡΙΚ.

Ιδιαίτερα στο θέμα του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, το οποίο αποτελούσε πηγή ανησυχίας για του Ευρωπαίους εταίρους, ο κ. Στυλιανίδης έκανε λόγο για «άθλο» του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλη Σαρρή, ο οποίος διασφάλισε την εμπλοκή της υπηρεσίας Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά με «όρους και [...] προϋποθέσεις συμμετοχής [που] θα καθορίζει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου».

Η Moneyval είναι η υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αξιολόγηση μέτρων κατά του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Συνεχίζοντας, ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε ότι πλέον έχει τεθεί ένα «σαφές χρονοδιάγραμμα και η κυπριακή οικονομία», η οποία «δεν είναι πλέον στην αβεβαιότητα».

Στη σχετική ανακοίνωσή του, το Eurogroup χαιρέτησε τις πρωτοβουλίες της Λευκωσίας και την βούλησή της για την ταχύτερη δυνατή επίτευξη συμφωνίας για την υπογραφή δανειακής σύμβασης, θέτοντας ως στόχο τον πολιτικό ενστερνισμό του προγράμματος στο δεύτερο μισό του Μαρτίου.

Επίσης, ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε ότι με βάση το «χρονοδιάγραμμα» για υπογραφή της δανειακής σύμβασης, παύουν να ισχύουν και οι ισχυρισμοί για τυχόν κούρεμα καταθέσεων. «Δεν τίθεται θέμα ‘κουρέματος’ καταθέσεων. Τελεία και παύλα. Αυτή είναι η θέση μας» ανέφερε.

Ερωτηθείς για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ήταν δεδομένο από το προσύμφωνο που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση ότι η τρόικα θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση όλων των ημικρατικών οργανισμών, αφού υπάρχει ακόμα θέμα βιωσιμότητας του χρέους. Πρόκειται για τη Αρχή Τηλεπικοινωνιών, την Αρχή Ηλεκτρισμού, τη Αρχή Λιμένων, την Αρχή Κρατικών Εκθέσεων, το ΡΙΚ, το Χρηματιστήριο και τον Οργανισμό Ανάπτυξης Γης.

Τετραμελές κλιμάκιο της τρόικας, είχε συναντήσεις με γενικούς διευθυντές ημικρατικών οργανισμών και ενημερώθηκε αναλυτικά για την οικονομική κατάσταση των οργανισμών, καθώς και για τις προοπτικές και προβλέψεις για την επόμενη τριετία. Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και σήμερα.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ