Ελληνική ικανοποίηση για την απόφαση εκταμίευσης – Σαμαράς: Οι θυσίες δεν πήγαν χαμένες

«Οι θυσίες των Ελλήνων δεν πήγαν χαμένες και η αλληλεγγύη είναι ζωντανή» δήλωσε ο έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τις Βρυξέλλες, μετά την απόφαση του Eurogroup να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση 34,4 δισεκατομμυρίων ευρώ από το συνολικό ποσό 49,1 δισ. ευρώ της βοήθειας.

Όπως είπε, «δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδα από το ευρώ, προσθέτοντας ότι είναι μια νέα ημέρα για την Ελλάδα και για την Ευρώπη».

«Μεγάλη μέρα για την Ελλάδα», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και σημείωσε ότι η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί.

Στις 5 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συνέντευξη Τύπου των κυρίων Σαμαρά και Στουρνάρα. Η συνέντευξη θα μεταδοθεί live από το skai.gr

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά το τέλος της συνεδρίασης «είμαστε πεπεισμένοι ότι το πρόγραμμα βρίσκεται ξανά σε τροχιά». Η απόφαση ΕΔΩ

Από την πλευρά του ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν δήλωσε «Η σημερινή απόφαση ανοίγει το δρόμο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών».

Σύμφωνα με κύκλους τους υπουργείου Οικονομικών, τα χρήματα θα αποδεσμευτούν τη Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου. Από το συνολικό ποσό, τα 16 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, 7 δισ. ευρώ θα δωθούν για τις ανάγκες του Προϋπολογισμού και 11,3 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων.

«Tο EFSF είναι έτοιμο να εκταμιεύσει 49,1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα ώς το Μάρτιο - τα 34,3 δισ. άμεσα» σχολίασε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρένγκλινγκ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα:

«To Eurogroup ενέκρινε επισήμως τη δεύτερη εκταμίευση της δόσης του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, μετά την ολοκλήρωση των σχετικών εθνικών διαδικασιών και έχοντας αξιολογήσει το αποτέλεσμα της διαδικασίας επαναγοράς ελληνικών ομολόγων. Το Eurogroup καλωσόρισε το αποτέλεσμα της διαδικασίας επαναγοράς, η οποία θα οδηγήσει σε ουσιαστική μείωση του ελληνικού δείκτη χρέους προς ΑΕΠ. Το Eurogroup επαναβεβαίωσε ότι η διαδικασία επαναγοράς, μαζί με τις παρεμβάσεις που συμφώνησε το Eurogroup στις 27 Νοεμβρίου και την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, θα επαναφέρουν το ελληνικό δημόσιο χρέος σε βιώσιμη τροχιά και συγκεκριμένα στο 124% του ΑΕΠ το 2020. Η Ελλάδα και τα άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης είναι έτοιμα να λάβουν πρόσθετα μέτρα, αν χρειαστεί, προκειμένου να διασφαλίσουν την επίτευξη αυτού του στόχου.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα κράτη- μέλη εξουσιοδοτούν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) να αποδεσμεύσει την επόμενη δόση των δανείων, συνολικού ύψους 49,1 δισ. ευρώ. Το ποσό θα εκταμιευθεί σε δόσεις. Τις προσεχείς ημέρες η Ελλάδα θα εκταμιεύσει 34,3 δισ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό θα εκταμιευθεί το πρώτο τρίμηνο του 2013. Πρώτον, ένα επιπλέον ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωση των τραπεζών θα εκταμιευθεί τον Ιανουάριο του 2013.

Δεύτερον, το ποσό για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού θα εκταμιευθεί σε τρεις υπο-δόσεις. Το ποσό αυτό συνδέεται με την εφαρμογή συγκεκριμένων στόχων του Μνημονίου που μένει να συμφωνηθούν με την τρόικα.

Το Εurogroup είναι πεπεισμένο ότι η συνέχιση των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, βάσει της ισχυρής δέσμευσης η οποία επιδείχθηκε κατά το πρόσφατο παρελθόν, αλλά και το εύρος των μεταρρυθμίσεων που ήδη προωθείται, θα επιτρέψουν στην ελληνική οικονομία να επιστρέψει σε βιώσιμη ανάπτυξη με υψηλότερη απασχόληση, ανοίγοντας το δρόμο προς ένα πιο ευήμερο μέλλον. Ενθαρρύνουμε τους Έλληνες πολίτες να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους και να εφαρμόσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».
Πηγή: skai.gr