ΔΝΤ: Καμία χρονική παράταση για τη βιωσιμότητα του χρέους (upd)

«Κόκκινη γραμμή» για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι το ελληνικό χρέος να φτάσει στο 120% του ΑΕΠ το 2020 επισήμανε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Ταμείου Γουίλιαμ Μάρεϊ.

«Το ΔΝΤ έχει κάνει όσα χρειάζονται στο πλαίσιο του καταστατικού του» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος του Ταμείου, προσθέτοντας πως «είναι προφανές ότι θα πρέπει να υπάρξουν άλλες δράσεις για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του χρέους». Ερωτηθείς δε, αν εννοεί τους Ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδας, ο Μάρεϊ είπε ότι «πιθανώς» εννοεί αυτούς. Ο αξιωματούχος του Ταμείου αρνήθηκε ωστόσο να διευκρινίσει τι είδους δράσεις θα χρειαστούν.

Πρόσθεσε ότι το Ταμείο δεν μπορεί να κάνει περισσότερα, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο χορήγησης μηδενικών επιτοκίων προς την Ελλάδα όπως αυτά που χορηγεί στις φτωχές χώρες. «Η Ελλάδα θεωρείται πλούσια χώρα», και δεν πληροί τις προϋποθέσεις για δάνεια με ευνοϊκούς όρους, υποστήριξε.

Διαβεβαίωσε
πάντως πως οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα δεν έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο, καθώς και πως το ΔΝΤ παραμένει «πλήρως δεσμευμένο» στο ελληνικό πρόγραμμα, επικαλούμενος και τη στάση της Κριστίν Λαγκάρντ επισπεύδει τις προγραμματισμένες επισκέψεις σε πόλεις της ΝΑ Ασίας για να συμμετάσχει την ερχόμενη εβδομάδα στην κρίσιμη για το ελληνικό ζήτημα συνεδρίαση του Eurogroup.\

Στο μεταξύ, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό ζήτησαν την Πέμπτη από την τρόικα να ολοκληρώσει την έκθεση για την Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Τρίτη θα σηματοδοτήσει και τη συμφωνία για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν δήλωσε από την πλευρά του ότι «το ΔΝΤ έχει δεσμευθεί να στηρίξει την Ελλάδα σύμφωνα με το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε από κοινού με την Ευρωζώνη. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας ότι το ΔΝΤ δεν θα συνεργαστεί και στο επόμενο στάδιο του προγράμματος χρηματοδότησης της Ελλάδας».
Πηγή: skai.gr