Reuters: Βαθαίνουν οι διαφορές εντός τρόικα – το ΔΝΤ πιέζει για «κούρεμα»

Πληθαίνουν οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για βαθύ χάσμα στις σχέσεις μεταξύ των μελών της τρόικα, δηλαδή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφορικά με την Ελλάδα, με το ΔΝΤ να φέρεται να πιέζει για νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, με συμμετοχή και του επίσημου τομέα της Γηραιάς Ηπείρου.

Ωστόσο, σύμφωνα με σημερινό αποκλειστικό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, που επικαλείται ώς πηγές αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης και της τριμερούς, το αίτημα του Ταμείου έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια της Ευρώπης, καθώς τυχόν συμμετοχή του επίσημου τομέα σε νέο «κούρεμα» θα σήμαινε την αποδοχή απωλειών επί των ελληνικών ομολόγων, αξίας περίπου 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, που ωριμάζουν στα χαρτοφυλάκια της ΈΚΤ και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

«Το πρόβλημα δεν βρίσκεται μεταξύ του ΔΝΤ και της Αθήνας, βρίσκεται μεταξύ του Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σχολίασε χαρακτηριστικά ένας έλληνας αξιωματούχος, άποψη την οποία φέρονται να ενστερνίζονται πηγές του διεθνούς πρακτορείου στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον.

Πέραν του οικονομικού πλήγματος, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει παράλληλα να υποστούν και τις πολιτικές συνέπειες ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης, με την Ελλάδα να αποτελεί ήδη ένα πολωτικό ζήτημα για τα εκλογικά σώματα της Ευρώπης και την αβεβαιότητα να παραμένει αναφορικά με τις αντοχές των δύο μεγάλων ασθενών της νομισματικής ένωσης, της Ισπανίας και της Ιταλίας.

«Η Ευρώπη επιθυμεί περισσότερο χρόνο προκειμένου να δει τι θα συμβεί με την Ισπανία και την Ιταλία, πιθανώς μετά τις γερμανικές εκλογές του 2013», συνέχισε ο έλληνας αξιωματούχος. «Το ΔΝΤ θέλει η Ευρώπη να βρει μία βαθιά λύση στα προβλήματα της τώρα».

Μολονότι οι διαφορές μεταξύ του Ταμείου και της Ευρώπης δεν έχουν διαχυθεί έως τώρα στο προσκήνιο, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εμφανίστηκε δεκτική στο ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» σε μία πρόσφατη ομιλία της στη Ουάσιγκτον, σημειώνοντας με νόημα πως το χρέος πρέπει να αντιμετωπιστεί ως «μέρος της εξίσωσης επίλυσης της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα».

Επιπλέον, το Ταμείο φαίνεται πως έχει υιοθετήσει την πιο απαιτητική στάση ανάμεσα στα μέλη της τρόικα, με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian να αναφέρει πως το ΔΝΤ επιθυμεί την αποτυχία των νέων μέτρων λιτότητας, ύψους 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου η Αθήνα να υποχρεωθεί σε νέα απομείωση του δημόσιου χρέους.

«Είναι πλέον ξεκάθαρο για το ΔΝΤ ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο ή περισσότερα χρήματα ή και τα δύο», σχολίασε χαρακτηριστικά στο Reuters ένας αξιωματούχος της τριμερούς.

Από τα 204 δισεκατομμύρια ευρώ που οφείλει η χώρα μας στον επίσημο τομέα, τα 20 δισ. οφείλονται στο ΔΝΤ, το οποίο όμως είναι ο πρώτος προτιμώμενος πιστωτής παγκοσμίως, και συνεπώς δεν πρόκειται να δεχτεί καμία μείωση στην αξία των περιουσιακών του στοιχείων. Αντίθετα η αξία του χρέους που διακατέχει η ΕΚΤ ανέρχεται σε περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως το ρεπορτάζ σου ΣΚΑΪ στις 25 Σεπτεμβρίου ανέφερε πως το ΔΝΤ φέρεται να έχει θέσει βέτο στους Ευρωπαίους, ότι δεν πρόκειται να εκταμιευτεί η δόση χωρίς να έχουν ληφθεί αποφάσεις για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Πηγή: skai.gr